Hlavní obsah

Sněmovna si odhlasovala debatu k referendu o vystoupení z EU, ani se k ní nedostala

Právo, ada, nig
Praha
Aktualizováno

Poslanci Úsvitu v úterý zaznamenali ve Sněmovně úspěch, když prosadili na program jednání svůj návrh o referendu o vystoupení ČR z Evropské unie. Pomohli jim v tom svými hlasy i koaliční poslanci. Na debatu samotnou už ale nedošlo.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ministerská lavice zela ve čtvrtek ráno prázdnotou.

Článek

Pro zařazení spolu s opozicí, s výjimkou TOP 09, hlasovalo i 28 sociálních demokratů, 17 poslanců ANO a jeden lidovec. Ze 169 přítomných tak podpořilo návrh 96 poslanců.

Ve vymezeném čase ale poslanci s debatou nestihli ani začít. O referendu se mělo hovořit v rámci tzv. opozičního okénka, což je omezený čas, který je podle dohody vyhrazen pro návrhy opozičních stran. Schůze skončila v sedm hodin večer.

Jiná EU

Podle členů Úsvitu, který návrh na referendum o vystoupení z EU předložili již v říjnu loňského roku, je EU naprosto odlišná než ta, do které kdysi ČR vstoupila.

„Z Evropské unie se stala normální diktátorská organizace. Přestává se chovat jako náš partner, ale začíná se pomalu ale jistě chovat jako náš nepřítel,“ prohlásil Martin Lank (Úsvit).

Podle něho by se měla EU vrátit k hospodářské unii, která podporuje volný pohyb zboží, což dává členským státům výhody.

„Nelze ale akceptovat, aby nám EU diktovala imigrační kvóty, aby nám EU diktovala bezvízový styk s nebezpečnými státy a další věci, které nás bezprostředně ohrožují,“ reagoval Lank na informaci o tom, že podle Evropské komise by měla EU dát „podmíněný“ souhlas s bezvízovým stykem s Tureckem.

ODS nemá s debatou o referendu problém

Proti návrhu se vyslovil například ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Občanští demokraté nemají problém s podporou debaty o referendu k této věci, jak uvedl šéf klubu ODS Zbyněk Stanjura.

„My jsme známi svým eurorealistickým přístupem, tím, že velmi často oprávněně kritizujeme vládu, že málo hájí národní zájmy ČR v Bruselu. My si myslíme, že EU má fungovat, ale jinak než dneska, a nabízíme aktivní spoluúčast při tvorbě českých národních zájmů,“ prohlásil s tím, že se mu nelíbí, že čeští ministři často tvrdí, že něco musíme, protože to po nás Brusel chce a vyhrožuje.

„My jsme také Evropská unie. Tak já bych byl rád, aby byl také slyšet český hlas v EU, nejenom aby se vždycky vraceli ministři a premiér se seznamem úkolů, které mají doma v ČR zařídit,“ řekl Stanjura.

Reklama

Související témata:

Související články

Neopouštějte EU, apeluje Obama na Británii

Velká Británie by měla zůstat součástí Evropské unie, napsal americký prezident Barack Obama v novinovém článku. Podle Obamy je setrvání Británie v Unii...

Výběr článků

Načítám