Hlavní obsah

Sněmovna se po dvou letech shodla na šéfovi NKÚ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V čele Nejvyššího kontrolního úřadu bude pravděpodobně lidovec František Dohnal. Poslanci se na jeho jménu shodli po dvou letech pokusů nového šéfa zvolit. V tajných volbách získal od poslanců 101 ze 181 hlasů, takže ho Sněmovna navrhne prezidentovi Václavu Klausovi ke jmenování.

Článek

Porazil v ní protikandidáda Miroslava Beneše, kterého navrhla ODS.

"Podle mě se úřad potýká se dvěma problémy," tvrdí Dohnal. "Jedním je nedůvěra v kontroly jako takové a pak především to, jak se s nálezy zachází. Myslím, že je nutné formulovat závěry úřadu tak jasně, aby nebyla pochybnost o jejich důležitosti - a to tam teď nikdo nedělá. Kromě správné práce s médii vidím svoji roli i v potýkání s politiky. Nenechám se jimi odbýt. Pokud mě vyhodí dveřmi, vlezu tam oknem," řekl nedávno týdeníku Respekt.

Lidovec František Dohnal pracoval v období 1991 až 1998 jako starosta Jihlavy. Poté se stal vůbec prvním hejtmanem kraje Vysočina a od loňských voleb je jeho zástupcem.

Sněmovna se marně snažila najít nástupce Lubomíra Voleníka, který NKÚ řídil do roku 2003. V tom roce nečekaně zemřel na infarkt. Od mládí trpěl nevyléčitelnou nemocí páteře a kloubů, tzv. Bechtěrevovou nemocí.

Na Dohnalově jménu se už v úterý shodli zástupci koalice. [celá zpráva] On sám se o post pokoušel už několikrát. Jednou ho poslanci nezvolili jen proto, že několik z nich špatně vyplnilo lístek, jejich hlasy tak byly neplatné.

Dalšími členy Nejvyššího kontrolního úřadu byli ve Sněmovně zvoleni poslanci Antonín Macháček (ČSSD) a Ludmila Brynychová (KSČM).

Anketa

Bude František Dohnal (KDU-ČSL) dobrým šéfem NKÚ?
ano
51,7 %
ne
48,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 232 čtenářů.

Reklama

Související články

Voleník zemřel zřejmě na infarkt

Na služební v cestě v Dánsku zemřel ve čtvrtek v noci prezident Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Voleník. Podle ministerstva zahraničí zemřel v hotelu...

Výběr článků

Načítám