Hlavní obsah

Sněmovna schválila zákaz plastových příborů i brček. Víčko od petky už neoddělíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výroba a prodej jednorázových plastových příborů, talířů nebo brček budou v Česku zakázány v souladu s předpisy Evropské unie. Schválila to ve středu Sněmovna. Ta současně rozhodla, že plastové nápojové lahve budou muset být do roku 2030 vyrobeny až ze 30 procent z recyklátu. A víčka nebude možné odtrhnout.

Foto: Profimedia.cz

Kompozice plastových lahví a víček

Článek

„Směrnice (EU) byla přijata za účelem omezení plastového obalu v mořích,“ uvedla dříve ve Sněmovně ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Novela konkrétně zakazuje uvádění některých vybraných plastových výrobků na trh. Jedná se například o zmíněné plastové příbory, brčka, talíře, ale i o vatové tyčinky, tyčky k uchycení balonků či nápojové kelímky z expandovaného polystyrenu a také výrobky z oxoplastu.

Konec plastových brček či talířů má ve Sněmovně zelenou

Domácí

Podle ministerstva životního prostředí by se tak měla ročně snížit spotřeba daných plastových výrobků o zhruba 1,77 miliardy kusů. K vybraným jednorázovým výrobkům, které budou zakázány, už existuje řada opakovaně použitelných alternativ.

Zákon také uvádí požadavky na část výrobků z plastu. Pro schválení zákona hlasovalo 113 poslanců ze všech sněmovních stran. Nyní novela poputuje do Senátu, pokud ji schválí, dostane ji na stůl prezident.

Pohledem Thomase Kulidakise: Šidítko selektivní ekologie

Komentáře

Připevněná víčka 

Novelou, která navazuje na normu o omezení dopadu vybraných plastových výrobků na životní prostředí, také ve středu poslanci rozhodli, že zálohování plastových lahví zůstane nadále dobrovolné.

Plastové nápojové lahve ale budou muset být do roku 2025 vyrobeny z jedné čtvrtiny z recyklovaného plastu, v roce 2030 až z 30 procent.

Nádoby do objemu tří litrů s víčky z plastu současně budou muset mít tyto uzávěry připevněny k výrobku.

Ovoce a zelenina pro děti ve školách nebudou v plastových obalech

Domácí

Anketa

Používáte jednorázové příbory či brčka?
Často
5,6 %
Občas
32,3 %
Ne
62,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 25581 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám