Hlavní obsah

Sněmovna schválila klíčové armádní zákony, do vojska mají nalákat nové zájemce

Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu kývli na několik klíčových armádních zákonů. Sněmovna do Senátu poslala novelu zákona o ozbrojených silách, novelu branného zákona a zákon o službě vojáků v záloze. Předlohy mají umožnit například pružnější nasazování vojáků v případě přírodní katastrofy nebo nalákat nové zájemce do aktivních záloh armády.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přestávka v jednání Sněmovny.

Článek

Návrh zákona o službě vojáků v záloze mimo jiné zvyšuje jejich odměny a dává jim lepší výhody.

Nyní dostávají členové aktivních záloh odměnu šest tisíc korun ročně, nově to bude podle schváleného návrhu Jany Černochové (ODS) 18 tisíc korun. Podmínkou bude účast na cvičení nebo v operačním nasazení v daném kalendářním roce. Vláda původně navrhovala zdvojnásobení odměny.

O členství v zálohách mají nyní lidé poměrně malý zájem. „Rádi bychom v aktivních zálohách dosáhli čísla pět tisíc, momentálně jsme na čísle 1200. Chtěli bychom toho dosáhnout během pěti let, když budu optimistický. Když budu pesimistický, tak během deseti let,” prohlásil ministr obrany Martin Stropnický (ANO).

Armáda hodlá přilákat především vysokoškolské studenty s ohledem na jejich věk, vzdělání a tím i možnost jejich zapojení do profesionální armády. Studenti by měli dostat v roce, kdy vstoupili do aktivní zálohy, navíc motivační odměnu 6000 korun.

Plošné odvody neprošly

Novelu branného zákona, podle které se budou obyvatelé moci dobrovolně přihlásit k  branné povinnosti, schválilo 126 ze 159 přítomných poslanců.

Kabinet původně navrhoval opětovné zavedení plošných odvodů mladých mužů a žen. Potom, co se proti tomu zvedl mezi poslanci odpor, přišlo ministerstvo s dobrovolnými.

O zařazení do branné povinnosti budou moci lidé požádat v době míru potom, co dosáhli věku 18 let. Mezi podmínky pro jejich účast na vojenském cvičení bude patřit zdravotní způsobilost, trestní bezúhonnost i to, že tito lidé nepodporují hnutí, které prokazatelně směřuje k potlačování práv a svobod. Cvičení bude až tříměsíční, uskuteční se do dvou let od podání žádosti.

Vojáci při katastrofách

Novela zákona o ozbrojených silách by zase měla umožnit pružnější nasazování vojáků při živelných katastrofách.

Norma počítá s tím, že na záchranné práce například při záplavách by bylo možné vyčlenit vojenské útvary s potřebným počtem vojáků i vybavením. Nahradily by nevelké specializované oddíly, které novela ruší.

Reklama

Výběr článků

Načítám