Hlavní obsah

Sněmovna prochází rekonstrukcí, v jednacím sále vytrhali poslanecké lavice

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Žádný koberec, žádné poslanecké lavice. Hlavní jednací sál Sněmovny momentálně vypadá tak, že by ho možná nepoznali ani někteří zákonodárci. Místnost totiž prochází po 10 letech velkou rekonstrukcí. Redakce Novinek se byla ve velké síni podívat i s kamerou.

Rekonstrukce hlavního jednacího sálu Poslanecké sněmovnyVideo: Novinky

 
Článek

„Lavice musely přijít pryč, protože se bude měnit podlahová krytina a kompletně se bude měnit celá datová a rozvodná síť a budou se dělat nové datové zásuvky v poslaneckých stolech,“ vysvětlil Novinkám ředitel tiskového odboru Sněmovny Roman Žamboch.

Hlasovací zařízení se prý obnovuje ne proto, že by si snad poslanci stěžovali, že nefunguje, ale protože už slouží deset let. „To je docela dost na elektroniku. Takže když se nabídla tahle vhodná doba, tak se využilo příležitosti,“ řekl Žamboch.

Celá obnova jednacího sálu vyjde asi na milión tři sta tisíc korun. Podobná rekonstrukce probíhá jednou za deset až dvanáct let.

Do konce října bude hotovo

V sále se však vizuálně nic nezmění, měl by vypadat pořád stejně. „Je pod přísným dohledem památkářů. Doufáme, že nikdo nepozná, že se tady něco dělalo,“ konstatoval Žamboch.

Do rozebrané místnosti občas přijdou nakouknout i zvědaví poslanci. „Chodí sem jak školní výpravy na exkurze, tak jednotliví poslanci sem vodí své přátele. Takže byli se tu i někteří podívat,“ prozradil Žamboch.

Rekonstrukce musí být hotová do 28. října, kdy bude v dolní komoře den otevřených dveří. Poslanci by měli do lavic znovu usednout zhruba v polovině listopadu, kdy bude ustavující schůze nové Sněmovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám