Hlavní obsah

Sněmovna přehlasovala Klause, zoo budou mít úlevy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zoologické zahrady budou mít některé daňové výhody. Rozhodla o tom sněmovna, když hlasy 135 ze 183 přítomných poslanců přehlasovala prezidentské veto. Opětovně schválený zákon předpokládá, že zoologické zahrady nebudou muset platit daň z darů a z reklamy. Prezident Václav Klaus v případě tohoto zákona vůbec poprvé využil svého práva vetovat zákon.

Foto: Martin Seidl

Ilustrační foto

Článek

Klaus sněmovně zákon vrátil právě kvůli tomu, že nesouhlasil s daňovými úlevami. Se stejnou výtkou neprošel zákon Senátem, ale i veto horní komory poslanci v dubnu přehlasovali.

Prezidentův mluvčí Tomáš Klvaňa zatím nedokázal říci, zda bude Klaus na svém vetu trvat, a obrátí se například se stížností na Ústavní soud. Klaus, který je dnes na návštěvě na Pardubicku, se podle něj o svém dalším postupu rozhodne až po návratu do Prahy.

Prezidentovi na zákonu mimo jiné vadilo, že zavádí mimořádné daňové úlevy vybrané skupině prospěšných činností, a ostatní obory tak bezdůvodně diskriminuje. Bál se také toho, že by mohl vést k daňovým únikům. Klausovi dále vadilo, že norma je jednoúčelová, což prý vede k nepřehlednosti právního řádu.

Ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL) již dříve ČTK řekl, že vláda daňové úlevy neprosazovala a do zákona je dali až poslanci. Daňových úniků se ale neobává a zvýhodnění zahrad chápe jako určitou úlevu pro městské rozpočty, které tak poněkud ušetří na dotacích pro své zoo.

Jen s licencí

Zákon předpokládá, že k provozování zoo bude nutná licence ministerstva životního prostředí. Ministerstvo bude posuzovat to, jak se chce žadatel o zvířata starat, jak je ustájí, jakou jim zajistí veterinární péči a zda má odborný personál.

Nová úprava neznamená, že existující zoo v České republice musejí mít licenci hned, jakmile zákon vstoupí v platnost. Stačí, když zahrady nejpozději šest měsíců od účinnosti normy o licenci požádají. Do vyřízení budou považovány za jejich držitele.

Zákon má rozlišit zoologické zahrady se záchranným chovem ohrožených a vzácných druhů od komerčních zvěřinců a útulků a uvést do souladu českou legislativu s právem EU. Provoz zoologických zahrad se nyní řídí interními předpisy, které určuje a kontroluje zřizovatel, většinou obec. Nová norma má nabýt účinnosti 1. července.

Reklama

Výběr článků

Načítám