Hlavní obsah

Sněmovna odklepla snazší oddlužení pro tisíce dětských dlužníků

– Praha • Aktualizováno
Novinky, zpe

V České republice žije až 6500 dětí v dluhových pastích a další desetitisíce dospělých si své dluhy přinesly z dětství. Pomoci by jim měla novela insolvenčního zákona, kterou ve středu schválila Sněmovna. Oddlužit se tito lidé budou moci během tří let ve zvýhodněném režimu.

Foto: Michal Hron, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novela z pera poslanců devíti sněmovních stran v čele s Kateřinou Valachovou (ČSSD) prošla ve středu Sněmovnou v zrychleném režimu podle paragrafu 90, poputuje tak rovnou do Senátu. Poslanci předlohu schválili jednomyslně, pro zvedlo ruku 175 zákonodárců ze 175 přítomných.

„Místo toho, aby si stát došlápl na zákonné zástupce, ponechal děti v situaci, kdy jejich zadlužení v 18 letech bylo takové, že se dostaly do dluhové pasti. Tento návrh umožní druhou šanci mladým lidem,“ prosazovala novelu Valachová.

„Člověk by měl mít po dosažení 18. roku života přiměřené podmínky, aby nebyl zatížen dluhy, které nejdou na vrub jeho samotného, ale jeho zákonných zástupců. Ty dluhy často vznikaly nezodpovědným chováním rodičů v dětství toho člověka,“ uvedl předseda lidovců Marek Výborný.

Dluhy kvůli neplacení odpadu

Dluhy dětem vznikly například kvůli tomu, že jejich rodiče za ně nezaplatili poplatky za komunální odpad, telekomunikační služby nebo kvůli tomu, že neuhradili pokutu za jízdu dětí načerno.

Předseda poslanců hnutí STAN Jan Farský podotkl, že není dobrou vizitkou vlády, že s takovými řešením musejí přicházet poslanci.

Dlužníci by se mohli peněžitých závazků zbavit za tři roky, pokud budou plnit podmínky oddlužení. Novela ale stanoví, že dvě třetiny dluhů musely vzniknout před 18. rokem daného člověka.

Pro dětské dlužníky pak nebude platit podmínka, že musejí splatit minimálně 30 procent dlužné částky.

Reklama

Výběr článků

Načítám