Hlavní obsah

Sněmovna o Babišově vydání znovu rozhodovat nemusí, podle žalobce není důvod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní zástupce Jaroslav Šaroch nebude v souvislosti s obnovením trestního stíhání premiéra Andreje Babiše (ANO) v kauze Čapí hnízdo znovu žádat Sněmovnu o jeho vydání. V pátek to uvedl mluvčí pražských státních zástupců Aleš Cimbala. Podle zastupitelství se proti Babišovi stále vede stejné trestní stíhání, ke kterému již byl vydán.

Foto: koláž Novinky.cz s Právo a ČTK

Článek

„Dozorový státní zástupce neshledává důvody pro repetitivní žádost, neboť je nadále vedeno stejné trestní stíhání, k němuž byl obviněný vydán,“ sdělil v pátek bez dalších podrobností Cimbala.

Trestní stíhání obviněných v kauze Čapí hnízdo zastavil městský státní zástupce Šaroch loni v září, o obnovení stíhání rozhodl v prosinci nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Žalobce Zeman: Prověřte vazby mezi Čapím hnízdem a Agrofertem

Domácí

Podle nejvyššího státního zástupce byly v rozhodnutí Šarocha nedostatky skutkové i právní. „Zjistili jsme nesprávné hodnocení důkazů i nedokonalé vyhodnocení evropské judikatury. Rozhodnutí u pana Babiše bylo zrušeno jako nezákonné, předčasné, protože nebyl dostatečně objasněn skutkový stav,“ prohlásil Zeman.

Zastaveno nicméně bylo stíhání Babišových rodinných příslušníků. Stíhán je nyní Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Mayerová.

Nejvyšší žalobce Zeman v prosinci mimo jiné uvedl, že Šaroch musí vyřešit otázku, zda je nutné znovu žádat o Babišovo opětovné vydání.

Kauzu Čapí hnízdo může rychle ukončit prezident. Ale na žádost Babiše neukončí

Domácí

Babiš byl obviněn na podzim v roce 2017 z dotačního podvodu ve výši 50 milionů korun a z poškození finančních zájmů Evropské unie kvůli účelovému převodu farmy Čapí hnízdo pro získání dotace. Spolu s ním bylo původně v kauze stíháno dalších deset lidí, mezi nimi například i premiérova manželka Monika.

Pravomocné rozhodnutí o zastavení trestního stíhání zveřejnilo městské státní zastupitelství v Praze po dvou letech. Žalobce Šaroch dospěl k závěru, že se nepodařilo shromáždit dostatečné důkazy, které by obstály před soudem.

Musela by Sněmovna znovu vydat Babiše? Právníci nemají jasno

Domácí

Kvůli anonymním akciím nebylo podle něj možné prokázat, zda měl Babiš ve firmě Farma Čapí hnízdo – která dostala dotaci určenou pro malé a střední podniky, již by jako součást Babišova koncernu dostat nemohla – rozhodující vliv. Poté věc zkoumal nejvyšší žalobce Zeman.

Babiš vinu odmítá.

Hlavní milníky v kauze Čapí hnízdo
9. října 2017Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek byli obviněni. Oba politici vinu odmítli.
20. až 21. října 2017Se zvolením do Sněmovny získali Babiš a Faltýnek znovu imunitu.
23. října 2017Policie v kauze obvinila 11 lidí, mezi nimi i Babišovu manželku, dvě dospělé děti a švagra.
21. listopadu 2017Policie zaslala do Sněmovny novou žádost o vydání Babiše a Faltýnka. Sněmovna je vydala 19. ledna 2018.
4. května 2018Úřad ROP Střední Čechy vyzval Imobu coby nástupnickou firmu původního příjemce dotace, aby dotaci do 30 dnů vrátila. Ta peníze vrátila koncem června.
12. listopadu 2018Server Seznam Zprávy zveřejnil reportáž, ve které mu Babiš mladší řekl, že jej spolupracovníci jeho otce drželi na Krymu, aby nemohl vypovídat k Čapímu hnízdu. Premiér to odmítl a řekl, že jeho syn je psychicky nemocný. Následné hlasování o nedůvěře vládě Babišův kabinet ustál.
17. dubna 2019Policie předala spis v kauze státnímu zástupci, navrhla obžalovat Babiše a ostatní obviněné. Návrh se netýkal premiérova syna Andreje, který je stíhán samostatně.
13. září 2019Státní zástupce zastavil stíhání Babiše a dalších v kauze. Farma splňovala podmínky definice malého a středního podniku a byla správně posouzena jako nezávislý podnik, zdůvodnil to. Vedoucí státní zástupce Martin Erazím se ztotožnil se Šarochovým právním názorem.
4. prosince 2019Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil usnesení o zastavení trestního stíhání Babiše a Jany Mayerové ze společnosti Farma Čapí hnízdo. Stíhání Babišových rodinných příslušníků naopak definitivně skončilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám