Hlavní obsah

Sněmovna hladce schválila stažení českých vojáků z Afghánistánu

– Praha
Novinky, jas

Sněmovna v úterý schválila návrh vlády na působení českých vojáků v zahraničních misích pro další dva roky. Nejvýraznější zastoupení bude mít tuzemská armáda v afghánské misi ISAF, která v zemi působí pod velením NATO. V roce 2013 by mělo v Afghánistánu působit 539 českých vojáků, rok na to již pouze 340. Bezpečnost země by měla postupně přebírat do svých rukou afghánská armáda.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vozidla českých vojáků v afghánské misi

Článek

Dalších maximálně 20 vojáků bude v Afghánistánu působit při ochraně české ambasády. Po roce 2014 by měla celá mise skončit.

Návrh ve Sněmovně představili ministři zahraničí a obrany Karel Schwarzenberg (TOP 09) a Alexandr Vondra (ODS). Opoziční politici z ČSSD a KSČM poukazovali na zkorumpovanost afghánského režimu i nejasnosti o tom, co nastane po skončení mise a stažení sil. ČSSD vyzvala vládu i k širší debatě o zahraničních operacích, komunisté lobovali za další snížení počtu vojáků v misi.

Gripeny budou hlídat Island

Češi se v roce 2014 budou pět týdnů starat o bezpečnost vzdušného prostoru Islandu. Čeští stíhači budou podobně jako jejich alianční kolegové hlídkovat nad severským ostrovem, který nemá vlastní stíhací letectvo.

Další čeští vojáci budou v následujících dvou letech působit i v dalších misích na Sinajském poloostrově, v Bosně či Kosovu. Jde však o počty v řádu jednotlivců.

Zpravodaj tisku Jan Vidím (ODS) ocenil debatu s tím, že za posledních 12 let byla tato nejméně vyostřená a probíhala ve věcném duchu. Návrh nakonec podpořilo 134 poslanců.

Poslanci podpořili usnesení o poděkování vojákům za reprezentaci země a vynikající práci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám