Hlavní obsah

Šmejdi nově slibují seniorům falešné výhry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká obchodní inspekce (ČOI) varuje před další praktikou „šmejdů”. Společnost IQ Teleshopping se zaměřuje na pořádání předváděcích akcí zaměřených především na seniory, na nichž jim slibuje lákavé výhry, které jsou podmíněné nákupem dalšího zboží. Když si však lidé nákup rozmyslí, nemají šanci zboží vrátit, neboť firma sídlí na fiktivní adrese, informoval v pátek Český rozhlas Radiožurnál.

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační snímek

Článek

ČOI na akcích společnosti letos provedla již 46 kontrol a pouze ve dvou případech neshledala pochybení. Firma proto dostala již tři pokuty ve výši 300 000 korun, uvedl rozhlas.

Lidé se výher, které jim firma slibuje dodat až domů, nedočkají. Avizovaná výhra by přitom měla následovat po nákupu zboží. Finta na kupující spočívá v tom, že když se následně rozhodnou odstoupit od smlouvy, což jim zákon umožňuje, nemají zboží kam vrátit, neboť zásilky nikdo nepřebírá. Firma administrativně sídlí na adrese v Rybné ulici na Praze 1. Háček je v tom, že na stejné adrese je registrováno 1700 firem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Jedna kontrola za 105 let

Jak upozornila spotřebitelská společnost dTest, firma, která vznikla teprve letos v lednu, se již stihla několikrát přejmenovat a změnit adresu.

„Důvodem, proč společnosti využívají podobné služby a zřizují si fiktivní sídlo na Praze 1, je snaha vyhnout se častým kontrolám finančního úřadu. Podle statistiky totiž připadá na jednu společnost se sídlem na Praze 1 jedna kontrola za 105 let,” konstatoval dTest, který podobně jako inspekce varuje před účastí na předváděcích akcích i před nebývale výhodnými nabídkami zboží či zájezdů.

Podobné firmy navíc nemívají žádné jmění, což prakticky znemožňuje domoci se peněz i soudní cestou.

Reklama

Výběr článků

Načítám