Hlavní obsah

Šmarda: Musíme se uskromnit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nově zvolený předseda ČSSD Michal Šmarda chce v první řadě stabilizovat finanční situaci strany. Jednou z cest má být co nejefektivnější využití stranických nemovitostí včetně Lidového domu. Jakýkoliv prodej striktně odmítá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michal Šmarda

Článek

Sice jste zvítězil, ale více než stovka delegátů hlasovala pro Janu Maláčovou a Miroslava Krejčíka. Zažehnat vnitřní spory asi nebude úplně jednoduché.

Já si myslím, že ano. Oba je vyzvu ke spolupráci a budu otevřený k tomu, abychom spolupracovali všichni dohromady. Byl bych nerad, kdybychom se vraceli, podle mě, k hloupým sporům, které byly v minulosti.

Jana Maláčová má v sociální demokracii budoucnost a rád bych ji zapojil do práce

Ten, kdo vyhrál, se snažil jakoby zašlapat do země ty, co prohráli. Naopak. Já si myslím, že Jana Maláčová má budoucnost v sociální demokracii. Je to naše vynikající expertka na so­ciální politiku a důchodový systém a rád bych ji zapojil do práce.

Vaši nabídku na místo v užším vedení ale odmítla.

Ona má k tomu dobré důvody. Z jejího pohledu to nebylo žádné uraženectví. Jasně řekla, že buďto se bude sociální demokracii věnovat na plný úvazek, a pokud ne, tak má pracovní nabídky, které jí neumožní plně se věnovat vedení sociální demokracie, což chápu.

Šéfem ČSSD se stal Šmarda

Domácí

Na druhou stranu může nám pomáhat jako skutečný expert na sociální politiku a poprosím ji o to. Rád bych se s ní v nejbližší době sešel a našel způsob, jak spolupracovat. Teď musíme spolupracovat všichni a každá ruka dobrá.

Na pátečním mimořádném sjezdu uspěli ti, kteří na jarním sjezdu pohořeli. Kdyby byla ke změně vůle už na jaře, mohla ČSSD skončit ve sněmovních volbách lépe?

Bylo chybou, že jsme se pokoušeli mít jednobarevné vedení. Pokoušeli jsme se názorové rozdíly utlumit. Jakoby se tvářit, že ve straně nejsou. Sociální demokracie byla silná tehdy, když dokázaly názorové proudy spolupracovat, ne tehdy, když jeden zatlačoval druhý do pozadí.

Nejvíc teď stranu pálí finance. Sám jste řekl, že dluh sociální demokracie je minimálně 200 milionů. Co s tím hodláte dělat? V prohlášení píšete, že máte plán.

Musíme okamžitě redukovat výdaje, zvýšit příjmy. Zkrátka neutrácet víc, než vyděláme, a musíme začít ten dluh umořovat. Dluhy se platí a toho si musí být vědoma i sociální demokracie. Když dokážeme řádně spravovat svůj majetek, tak nám lidé uvěří, že dokážeme spravovat i celou zemi.

Maláčová: Až se změníme, voliči se vrátí

Domácí

To, co říkáte, ale poněkud naráží na několikaletý spor, který ČSSD vede s dědici po advokátu Zdeňku Altnerovi.

Tento spor dlouho zatěžuje sociální demokracii. Je to velký reputační problém a nemám k tomu bližší informace. Budu se k tomu snažit přistoupit otevřeně, bez předsudků. Tak abychom to vyřešili co možná nejserióznějším způsobem.

Přichází v úvahu varianta, že byste část požadovaného nároku zaplatili?

Skutečně k tomu teď nemám dostatek informací, abych mohl dát jakékoliv jasné vyjádření. Jediné, co mohu říct, že k tomu budu přistupovat otevřeně, tak aby mé rozhodování nebylo zatíženo žádnými minulými spory nebo křivdami.

Ve straně je poměrně velký odpor k prodeji nemovitostí včetně Lidového domu. Ten už nabízí ČSSD k pronájmu. Kam se přesunete, pokud sídlo pronajmete?

Jsem určitě proti prodeji rodinného stříbra sociální demokracie, těch významných historických nemovitostí. Ale jsem pro to, abychom je využili co možná nejekonomičtěji. Abychom je pronajímali a aby se sociální demokracie ve svých potřebách uskromnila.

Jsem pro moderní formy pronájmu, jako je sdílení prostor

Zároveň jsem i pro moderní formy pronájmu, jako je sdílení prostor a podobně. Lidový dům se pronajímá téměř celý. Pořád je tam část, kterou bude využívat soc. dem. My už nebudeme potřebovat hodně místa. Dokážeme se uskromnit a některé agendy přesunout do regionů.

Nižší příjmy jsou spojeny i s úbytkem členů. Byly časy, kdy vás bylo 24 tisíc. Kolik je to teď?

Konkrétní číslo neznám. Je to kolem deseti tisíc, ale přesně vám to neřeknu.

Jak to chcete řešit?

Požádám ty, kteří odešli, protože nesouhlasili s některými členy sociální demokracie, aby se vrátili. Budu se snažit dát najevo, že sociální demokracie je otevřená. Každý, kdo s námi chce spolupracovat, nemusí být hned členem.

Netolický a Petříček se stali místopředsedy ČSSD

Domácí

Chceme se otevřít sympatizantům, spolupracovat s nimi. Ukazovat jim výhody levicové politiky. A být atraktivním centrem levicového myšlení v ČR. To považuji za nejdůležitější.

Koho chcete oslovit?

Byla by to taková rada starších. Měl bych zájem o rady lidí, jako je Vladimír Špidla, Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka, Milan Štěch, Libor Rouček, Richard Falbr, Petra Buzková a další.

Komunální volby: Průběh a přepočet mandátů voleb do zastupitelstev obcí

Komunální volby

Soustředit se chcete na komunální a senátní volby, které budou příští rok. Přichází v úvahu nějaká levicová koalice? Třeba se zelenými? Spolupráci s nimi jste podporoval už pro sněmovní volby.

Mně osobně se velmi osvědčila spolupráce se zelenými a s hnutím Budoucnost. Byl bych rád, abychom šli touto cestou. To znamená, otevírali se spolupráci s ostatními levicovými, středovými nebo progresivními stranami, případně i s občanskými sdruženími, odbory, aktivisty apod. Zkrátka abychom byli skutečným centrem takového toho občanského levicového sociálního a moderního myšlení.

Listopadový průzkum: Po vítězství by sahaly SPOLU a ANO, změna nálad u PirSTAN

Domácí

Něco podobného mi po zvolení říkala i předsedkyně KSČM Kateřina Konečná. Z toho, co říkáte, to ale nevypadá, že byste chtěli spolupracovat s komunisty.

Myslím si, že KSČM především tím, že velmi váhá, když se má vyjádřit k tomu, zda vražda Milady Horákové byla, nebo nebyla chybným činem, nebo její představitelé velmi váhají, jestli okupace v roce 1968 byla okupací, nebo ne, tak si toho musí ještě hodně vyřešit. Ve své ideologii a ve svém vztahu ke zločinům, kterých se její předchůdci dopouštěli.

Až si KSČM toto vnitřně vyřeší a rozejde se se svou zločinnou minulostí, tak teprve potom můžeme spolupracovat. Věřím, že to jednou bude. Třeba s Jiřím Dolejšem bychom mohli spolupracovat hned zítra, ale bohužel on je ve své straně v menšině.

Nové vedení ČSSD
Předseda
Michal Šmarda, starosta Nového Města na Moravě
Statutární místopředseda
Igor Bruzl, místostarosta Bohumína
Místopředsedové
Daniela Ostrá, politoložka
Robin Šín, lékař, koordinátor očkování v Plzeňském kraji
Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje
Tomáš Petříček, bývalý ministr zahraničí
Břetislav Štefan, starosta městské části Brno-Líšeň

Reklama

Výběr článků

Načítám