Hlavní obsah

Slovence unesené na Kavkazu má pomoci petice i Klaus

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA/BRATISLAVA

Případ Slovenky Miriam Jevíkové, unesené v oblasti severního Kavkazu, zůstává stále nevyřešen. Věznitelé požadují za její propuštění jeden miliónů dolarů (asi 26 mil. Kč). Pomoci na svobodu by ji mohla nová petice sepsaná novinářem Jiřím Štětinou a Organizací na pomoc uprchlíkům (OPU), pro níž pracovala.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Jevíková, studentka Karlovy univerzity v Praze, zmizela letos v květnu. Právě cestovala za přáteli do Ingušska a Čečenska. [celá zpráva

V uplynulých měsících se nepodařilo zatím neznámé únosce vypátrat, ani kontaktovat. Ti se ale hlásí sami a stále opakují, že trvají na miliónovém výkupném. [celá zpráva]

"Domnívám se, že na případu zatím pracuje jen policie české republiky," řekl Novinkám ředitel OPU Martin Rozumek.

Žádost prezidentu Klausovi

Organizace v minulosti zaslala mimo jiné dopis českému prezidentovi Václavu Klausovi. Žádala ho, aby se obrátil na svůj ruský protějšek Vladimira Putina a urychlil vyšetřování.

"Prezidentská kancelář nám odpověděla, že bude informovat českého velvyslance v Moskvě Jaroslava Baštu. Ten má případ sledovat," popsal Rozumek s tím, že ruské úřady "v pátrání příliš nepokročily".

"Pokusíme se na českého prezidenta obrátit ještě jednou. Snažíme se získat vlivné osobnosti a Klaus označil své vztahy s Putinem za přátelské. Pomoc by tedy určitě mohl," přiblížil dále Rozumek.

Petice na internetu

Pomoci mladé ženě se snaží rovněž nová petice OPU a novináře Štětiny. Je dostupná na internetové adrese Miriam Jevíková. K dnešnímu dopoledni ji podepsaly více než tři stovky lidí. Mezi nimi i pražský senátor Martin Mejstřík a filozof Erazim Kohák.

Iniciátor výzvy apeluje na spoluobčany, aby se pokusili mladé ženě pomoci, například zasíláním dopisů odpovědným politikům.

"Mluvte prosím o Miriam s lidmi ze svého okolí. Pokud máte možnost publikovat, pište o ní. Dotazujte svého poslance, senátora, co dělá ve věci Miriam Jevíkové. Jakákoli veřejná aktivita, která může napomoci jejímu osvobození, je vítána," vyzývá internetová stránka.

Organizování petice v úterý na návštěvě Prahy ostře odmítl slovenský ministr zahraničí Eduard Kukan. Jak uvádí ČTK, takové akce podle něj "jen komplikují probíhající vyjednávání s únosci".

Příští týden OPU rozhodne, zda vypíše na záchranu Jevíkové finanční sbírku.

Záhadná SMS

Pracovníci OPU viděli naposledy Jevíkovou 23. května. Žena se poté - i přes varování - rozhodla navštívit své přátele v Ingušsku a Čečensku.  

Na domluvenou schůzku na hranici mezi Severní Osetií a Ingušskem už nedorazila. Namísto toho pak v ingušské Nazrani obdrželi její blízcí 1. června textovou zprávu. Mladá žena v ní psala, že ji někdo "vláčí po poli". [celá zpráva]

Reklama

Související články

Únosci požadují za Slovenku milión dolarů

Za osvobození Slovenky Miriam Jevíkové (28), která byla unesena na severním Kavkazu počátkem června, únosci stále požadují milión dolarů. Podle šéfa Organizace...

Výběr článků

Načítám