Hlavní obsah

Slovence léčbu protony zaplatila pojišťovna, na Čecha se složili kolegové

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Lékařce ze Slovenska s nádorem měkké tkáně pojišťovna léčbu protonovým zářením uhradila. Běžné záření by jí poškodilo játra a ledviny. Na léčbu českého pacienta v pražském protonovém centru s podobnou diagnózou se museli složit jeho přátelé z divadla.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ozařovna pražského protonového centra. Archivní snímek

Článek

Zatímco čeští pacienti mnohdy svádějí několikaměsíční a ne vždy úspěšný boj za to, aby jim zdravotní pojišťovna léčbu protony v pražském centru uhradila, zahraniční klienti postižení nádory zde nacházejí řešení a záchranu důležitých orgánů bez větších komplikací. Tak tomu je i u 58leté Hany ze Slovenska.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přestože je sama lékařkou, k podstoupení vyšetření CT kvůli trvalým bolestem zad ji donutila kolegyně. To odhalilo ložisko o velikosti tři centimetry. Až histologické vyšetření vyřklo krutý ortel – sarkom měkké tkáně, vycházející z dolní duté žlázy.

Ledviny a játra by dostaly přílišnou dávku záření a hrozilo by tak jejich poškození
Hana, pacientka

„Sarkomy měkkých tkání nejsou příliš častou diagnózou, tvoří zhruba jedno procento ze všech zhoubných nádorů v Česku, což je asi 350 případů ročně. Vznikají z pojivových tkání v nejrůznějších místech organismu, tedy v tkáni tukové, svalové, ve chrupavce či vazivu kdekoli po těle. Jejich léčba je bez výjimky kombinovaná. Po chirurgickém odstranění nádoru pokračuje chemoterapií a často i zajišťovacím ozařováním,“ vysvětlila zástupkyně Proton Therapy Centra Jana Kulhánková.

Nebezpečí pro ledviny a játra

Takový postup čekal i Hanu, která na Slovensku podstoupila operaci, po níž následovaly tři cykly chemoterapie.

„Absolvovala jsem konzultaci v nemocnici v Bratislavě ohledně ozařování nejmodernější dostupnou technikou. Bohužel však bylo i tak jasné, že by ledviny a játra blízko cílového ozařovaného místa dostaly přílišnou dávku záření a hrozilo by tak jejich poškození,“ svěřila se Právu pacientka.

„Řekla jsem si, že zkusím snímky poslat i do českého Proton Therapy Centra, o kterém jsem slyšela z médií a od kolegů,“ vzpomínala Hana. Už před Vánoci přijela do Prahy na vyšetření a 5. ledna podstoupila první z plánovaných 15 ozařování. Léčbu jí hradí slovenská VšZP.

„Čekám, že se tu i něčemu od kolegů přiučím. Uvidíme, třeba se nám podaří postavit vlastní protonové centrum na Slovensku. Kdyby u nás stálo, neváhala bych tam posílat indikované pacienty. Nemohla bych je sice léčit sama, ale prokázala bych jim tím větší službu,“ uvedla lékařka.

Pomohla sbírka

Bohužel ne každý má ve svém neštěstí takové štěstí jako paní Hana ze Slovenska. Pacient z České Lípy, kterému lékaři rovněž našli sarkom, se uhrazení léčby od pojišťovny nedočkal. Přesto ji nakonec podstoupil.

„Panu Františkovi s leiomyosarkomem z České Lípy se loni na léčbu složili jeho přátelé divadelníci. Ozařování bylo hrazeno ze sbírky, kterou na jeho léčbu uspořádali,“ uvedla jeden z českých případů Kulhánková.

„Setkáváme se i s tím, že pacienti, kteří tuší, že by je něco takového mohlo potkat, přestupují k jiným pojišťovnám, aby měli šanci, že jim bude léčba uhrazena,“ dodala.

Přesně tak si počínal i 53letý Antonín. „Podezření lékaři měli už od roku 2013, ale definitivně mi karcinom prostaty potvrdili až biopsií loni v květnu a já ještě v červnu stihl přestupní termín na změnu pojišťovny. Mám teď sice trochu černé svědomí, že hned budu chtít od nové pojišťovny peníze, ale na druhou stranu si celý život platím pojištění a nikdy jsem toho nezneužil. Teď si to vyberu,“ svěřil se redakci pacient, který kvůli úhradě léčby přestoupil od Všeobecné zdravotní pojišťovny k Vojenské zdravotní pojišťovně.

Reklama

Výběr článků

Načítám