Hlavní obsah

Slovanskou epopej obdivovalo přes 380 tisíc diváků

Právo, Peter Kováč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Posledním dnem konce roku 2016 se natrvalo uzavřela ve Veletržním paláci v Praze stálá expozice Slovanské epopeje Alfonse Muchy, která tam byla otevřena od 10. května 2012. Dočasnou výstavu, kterou jako kurátor připravil Karel Srp, zhlédlo 380 560 návštěvníků. Restaurátoři a pracovníci Galerie hlavního města Prahy nyní připravují její přepravu do Japonska.

Foto: Petr Hornik, Právo

Jeden z obrazů cyklu Slovanská epopej ve Veletržním paláci

Článek

Obrazy dopraví specializovaná firma Kunsttrans Praha v doprovodu českých restaurátorů. Není také vyloučeno, že Muchova Slovanská epopej bude vystavena i v Číně.

Zastupitelstvo hlavního města Prahy má v dohledné době rozhodnout o tom, kde bude Slovanská epopej trvale vystavena, až se vrátí z turné po Asii. Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy měl do konce roku předat magistrátu veškeré podklady k předem vytipovaným lokalitám.

Hledání nového místa

Radní pro kulturu Jan Wolf (KDU-ČSL) Právu řekl, že někdy příští týden by měla být připravena prezentace nejlepšího možného umístění. Mezi vytipovaná místa patří Letná, Žižkov, Eliščiny lázně, bývalé Branické ledárny, Těšnov nebo Výstaviště Praha v Holešovicích.

„Doba je k projektu příhodná, finanční prostředky máme, takže nic nebrání tomu, aby Praha připravila důstojnou stálou expozici Muchovy Slovanské epopeje,“ řekl radní a dodal, že městu jde o to, aby to bylo nejen muzeum, ale současně i živé kulturní centrum, kam se lidé budou pravidelně vracet.

Výstava Slovanské epopeje v Japonsku se uskuteční od 8. března do 5. června 2017 v Tokiu. Hlavními pořadateli jsou National Art Center Tokyo, Magistrát hlavního města Prahy a Galerie hlavního města Prahy.

Věnována s podmínkou

Podle znaleckého posudku se Muchovy obrazy nacházejí ve velmi dobrém technickém stavu. Toto tvrzení napadl v pondělí Martin J. Kadrman, viceprezident Asociace pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR. Podle jeho názoru posudek vypracoval restaurátor Michal Tomek za jediný den, což se při velikosti obrazů (640 metrů čtverečních) nedá seriózně stihnout.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Lidé se vydali na pochod ulicemi Moravského Krumlova.

Na Slovanské epopeji Mucha pracoval v letech 1910–1928 a jeho projekt financoval americký milionář Charles R. Crane, přítel T. G. Masaryka. Už v roce 1913 Mucha a Crane veřejně oznámili, že Slovanská epopej bude věnována městu Praze s podmínkou, že město obrazy umístí do speciálního pavilónu vybudovaného na náklady obce.

V září 1928 Mucha odevzdal dílo primátoru města Prahy a epopej byla vystavena ve Veletržním paláci u příležitosti oslav deseti let samostatnosti československého státu. Od 30. let minulého století byly Muchovy obrazy uloženy na různých místech v depozitářích, od roku 1950 se nacházely v Moravském Krumlově, kde byla od roku 1963 Slovanská epopej vystavena pro veřejnost.

Foto: Petr Horník , Právo

Z výstavy v pražském Klementinu

Smlouva o zápůjčce do Moravského Krumlova vypršela v roce 2010 a po mnoha politických tahanicích byla Slovanská epopej vystavena od května 2012 v Praze.

Malířův počin nebyl v jeho době kritiky přivítán. Jaromír Pečírka, profesor dějin umění, tvrdil, že autorovo pojetí historických událostí zklamalo očekávání. Josef Čapek, spisovatel, malíř a novinář, rozvířil i otázku, zda vůbec stojí za to, aby Praha Slovanskou epopej jako dar přijala a starala se o ni. A malíř František Muzika psal o soukromém vlastenčení pana Muchy průměrné umělecké kvality.

Malíř nalezl zastání jen u Františka Xavera Harlase, tehdejšího ředitele Muzea hlavního města Prahy, který prohlásil, že Slovanská epopej je dílem, které přerůstá měřítko své doby. Odpovídající odborné rehabilitace se Mucha dočkal až v posledních třiceti letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám