Hlavní obsah

Slepice z mobilního kurníku jsou šťastnější a snášejí lepší vejce

Novinky, Kristýna Léblová
Zlatníky u Prahy

Když má slepice dost prostoru a jídla, je to znát i na vejcích. Že taková produkce nemusí pocházet jen z malého domácího chovu, dokazuje Josef Dvořák ze Zlatník u Prahy. Jako jediný velkochovatel v Česku i na Slovensku má své nosnice takřka celoročně na trávě díky mobilnímu kurníku. Jak to celé funguje, uvidíte v reportáži Novinek.

Slepice z mobilního kurníku jsou šťastnější a snášejí chutnější vejceVideo: Novinky

 
Článek

Pan Dvořák říká, že se snažil vždy zvířata chovat podle dobrých zásad, ale to mu nestačilo, a tak hledal i v zahraničí, jak podmínky ještě zlepšit. Teď má ve Zlatníkách mobilní kurník, který se co týden posouvá, takže slepice mají vlastně stále nový výběh.

„Slepice jsou pořád na trávě, každých sedm dní posouváme kurník o líchu dál, takže jsou pořád na zeleném a původní stanoviště regenerují. Plocha výběhu je čtyři metry na jednu slepici a těch je tam dvě stě,“ vysvětluje Josef Dvořák.

V projektu nazvaném Ujíždíme na trávě, jde podle něj právě i o to, že jsou zvířata poměrně v malých hejnech. „Zvířata jsou v menších hejnech ve větší pohodě než třeba v halách, kde jsou hejna několikatisícová,“ dodává chovatel.

Foto: Novinky

Hejno čítá pouhých 200 slepic.

Slepice na sněhu

Zařízení - první a zatím jediné v Česku a na Slovensku - má na sobě solární panel, takže si dokáže i samo vyrobit elektřinu. V provozu je nejen za teplého počasí, ale dokonce i když napadne sníh.

„Posouváme to i v zimě. Jasně, nemohou si toho nahrabat tolik, ale jsem přesvědčený, že i tak je koncept zajímavý. Ta tráva je tam vždycky a u nás není sníh nikdy příliš dlouho,“ tvrdí statkář.

Foto: Novinky

Nosnice jsou díky volnému prostoru šťastnější a jejich vejce jsou prý chutnější.

Lepší chuť

Díky tomu, že jsou nosnice většinu roku na zelené trávě, do sebe dostávají více přírodních látek, díky čemuž má třeba jejich žloutek lepší poměr cholesterolu.

„Věřím, že tím, že jsou ty slepičky šťastné, tak kousek toho štěstí konzumujeme i my,“ usmívá se Dvořák, který vejce ze speciálního chovu prodává i ve speciálních přepravkách, které jsou z půlky z trávy a z půlky z recyklovatelného papíru.

Foto: Novinky

Vejce z volného běhu se balí do speciálních krabiček, které jsou z půlky z trávy.

Trochu problém má chovatel s označením svých vajec. „Nemají v české legislativě svoji kategorii, takže je značíme jako 1 – vejce z volného chovu, ale pořád mají ještě něco navíc, a to je právě to, že jsou od slepic, které jsou na trávě pořád,” říká.

Oproti běžným vejcím jsou tato vejce dražší, zhruba dvojnásobně, což však není u těchto „lepších” vajec zas tak výjimečné. „Cena je vyšší a očekává se, že vyšší zůstane,” poznamenává chovatel.

A pokud člověk nechce být závislý na chovatelích? „Pokud má doma zahradu, stačí tři slepičky a ty zaručeně pokryjí spotřebu vajíček celé rodiny. Vřele to doporučuji,“ uzavírá Josef Dvořák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám