Hlavní obsah

Šlachta jde do politiky. Povede vlastní hnutí

Právo, Radim Vaculík

Už několik měsíců o tom kolovaly zvěsti, ale nyní je to potvrzeno. Někdejší dlouholetý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se vrhá do politiky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

Založil nové politické hnutí, které má podle informací Práva ambice oslovit voliče po celé republice, a míní jako jeho lídr kandidovat už do říjnových sněmovních voleb. Podle zjištění redakce jsou ve hře dva názvy tohoto hnutí: „Přísaha“ anebo „Na přímo“.

Sám Šlachta se k tomu nechtěl vyjadřovat s odkazem na plánovanou tiskovou konferenci, která se uskuteční 27. ledna. „Nebudu to teď komentovat, bližší podrobnosti k tomu sdělím příští středu. V mediálním prostoru se samozřejmě těchto informací objevuje hodně, proto to oznámím vše najednou,“ řekl ve čtvrtek Právu Šlachta.

Odmítl sdělit, na co a na koho se chce jeho hnutí zaměřit, a rovněž nechtěl prozradit další jména jeho členů, kteří s ním půjdou do říjnových voleb. Podle informací Práva bude ale Šlachta jedničkou kandidátky.

Kdybych viděl jakýkoliv náznak, zasáhl bych, řekl soudu Šlachta v kauze vyzrazení informací

Krimi

Někdejší policista (49) je rodák z jihomoravských Boskovic, kde také absolvoval střední zemědělskou školu. Následně vystudoval Pedagogickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně a má titul magistr.

U policie začal pracovat v roce 1990. Tam vykonával různé funkce, až se stal v roce 2004 náměstkem ředitele Národní protidrogové centrály pro výkon a trestní řízení. V té době začal vystupovat i mediálně. Krátce poté se stal na osm let šéfem ÚOOZ, kde nahradil Jana Kubiceho.

Grygárek chce po Šlachtovi půl milionu a omluvu kvůli jeho knize

Krimi

Byl to právě Šlachta a jeho útvar, kteří v červnu 2013 svým teatrálním zásahem na Úřadu vlády a zatčením tří politiků ODS, šéfů vojenských zpravodajců či vedoucí sekretariátu premiéra Jany Nagyové (nyní Nečasové) výrazně přispěli k pádu vlády Petra Nečase (ODS). Kontroverzní akce vyvolala velké pnutí jak mezi veřejností, tak ve vysoké politice a rovněž i u samotné policie.

V červnu 2016 kvůli nesouhlasu s chystanou reorganizací od policie odešel a nastoupil k Celní správě, kde se stal rovnou zástupcem generálního ředitele pro sekci pátrání.

U celníků vydržel až do konce listopadu 2019, kdy zamířil definitivně do civilu.

Reklama

Výběr článků

Načítám