Hlavní obsah

Šlachta byl po jednání komise rozladěný a trval na výslechu svých bývalých podřízených

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta přišel z výpovědi před sněmovní vyšetřovací komisí rozladěný. Některé kladené dotazy mu totiž připadaly téměř jako útoky. Komisi také navrhl na vyslyšení několik svých bývalých podřízených, kteří nyní odcházejí z nově vzniklé centrály. Předseda komise Pavel Blažek (ODS) s tím příliš nesouhlasil a dostali se do menšího sporu.

Foto: Petr Horník, Právo

Bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta

Článek

„Odcházím mírně rozladěn, protože některé otázky některých členů této komise byly spíše osobního rázu, ale to je můj názor. Vyčkám si na závěrečné stanovisko této komise, navrhnul jsem některé další svědky, protože pokud komise zve bývalého ředitele GIBS (Generální inspekce bezpečnostních sborů; pozn. red.) pana Bílka, zve si bývalého ministra Pecinu a zve si příslušníka GIBS pana Uličného, aby se vyjadřovali k reorganizaci ...” shrnul svůj výslech Šlachta.

Narážel přitom na předchozí výslech exministra vnitra Martina Peciny, který ve své řeči zmínil, že sám Šlachta chtěl sloučení obou útvarů již v roce 2009 nebo 2010. Také jmenoval bývalého vedoucího olomoucké expozitury GIBS Tomáše Uličného.

Ten při své výpovědi před komisí zmínil, že ho detektivové vyšetřující kauzu Vidkun vyslýchali příliš tvrdě. Neměl prý šanci se vyspat a nazval to až mučením. Figuroval přitom v kauze Vidkun pouze jako svědek.

„Za sebe mohu říct, že ty informace, které byly ve sdělovacích prostředcích od některých osob, tak s nimi nesouhlasím, nejsou pravdivé. Objevilo se hodně spekulací o činnosti ÚOOZ (Útvar pro odhalování organizovaného zločinu; pozn. red.), až to bylo nazývané nezákonnostmi. O některých věcech, které vyplouvají do médií, tak mohu jenom říct, že plně si stojím za ÚOOZ a za lidmi, kteří tam pracovali,” reagoval tak na tvrzení Uličného.

„Výstup z toho, pane předsedo, byl ten, že ÚOOZ terorizovalo příslušníka GIBS,“  řekl také k výslechu Uličného. Dodal, že asi nejlepší by bylo, kdyby mediální výstupy z komise byly zveřejněny, až po vyhodnocení všech svědků.

Komise vyslechne pouze jednoho bývalého zaměstnance

Žádal naopak výslech svých bývalých zaměstnanců, kteří nyní odchází z Národní centrály proti organziovanému zločinu (NCOZ), tedy z útvaru, který vznikl sloučením ÚOOZ a Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK).

Na Šlachtova slova reagoval předseda komise Pavel Blažek s tím, že nemohou vyslýchat každého a že stále doufají, že se informace dozvědí z rezignačního dopisu Šlachtova bývalého podřízeného Jiřího Komárka, který kvůli reorganizaci stejně jako Šlachta odešel od policie. Dodal ovšem, že vyslechnou jenom jednoho z odcházejících z NCOZ.

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie zasedla ve čtvrtek již pojedenácté a podruhé vyslechla Šlachtu. Po něm před poslance předstoupil vyšetřovatel GIBS Milan Vaculík.

Komise má čas do ledna

Sněmovní vyšetřovací komise k reorganizaci policie začala prověřovat okolnosti sloučení dvou policejních útvarů již v polovině července. Závěrečnou zprávu o svém šetření by měla předložit do konce ledna.

Související téma:

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

Komise vyslechla již celou řadu svědků, byli mezi nimi například policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho náměstek a tvůrce reorganizace Zdeněk Laube, ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), hradní kancléř Vratislav Mynář, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a mnoho dalších.

Výběr článků

Načítám