Hlavní obsah

Skvělá zpráva: Reprodukční číslo kleslo na 0,8. Začne se uvolňovat

Novinky, jas, jam

Reprodukční číslo R kleslo na hodnotu 0,8. Klíčový ukazatel, který ukazuje, kolik dalších osob v průměru infikuje jeden nakažený, klesá již delší dobu. Jeho snížení na tuto hodnotu si vytyčil za cíl nyní již bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

Článek

Hodnotu 0,8 označoval Prymula za bod, při němž je možno začít uvažovat o postupném rozvolňování opatření.

V září a rovněž v říjnu se reprodukční číslo nějakou dobu pohybovalo kolem hodnoty 1,5. Zhruba od poloviny října však postupně zvolna klesá. Pod hodnotu 1 se reprodukční číslo dostalo v neděli.

Reprodukční číslo dále klesá, už je pod hodnotou 1

Koronavirus

„Pokud se podaří nárůst případů snížit a stabilně se pohybovat na úrovni reprodukčního čísla 0,8, budou jednotlivá opatření postupně uvolňována v co nejkratších intervalech,“ přislíbil 13. října Prymula v mimořádném projevu občanům.

Roman Prymula v mimořádném projevu o reprodukčním čísle 0,8.Video: ČTK

V podobném duchu hovořil o den dříve i premiér Andrej Babiš (ANO). Vláda tehdy rozhodla o zavedení distanční výuky škol, omezení shromažďování či uzavření barů a restaurací.

Bod zlomu

Prozatím ministři zdravotnictví a školství Jan Blatný (za ANO) a Robert Plaga (ANO) oznámili, že se od 18. listopadu vrátí do škol žáci 1. a 2. tříd základních škol.

Ministr Blatný v této souvislosti připustil, že se ČR podle jeho odhadu nachází „lehce za bodem zlomu“.

Jsme lehce za bodem zlomu. Klesá procento pozitivních testů

Domácí

Číslo R neukazuje aktuální stav nákazy, ale stav zhruba před týdnem až 14 dny. Číslo R má zásadní vliv na šíření nákazy v čase. Jeho dlouhodobý pohyb ve vyšších hodnotách znamená stále rychlejší a rychlejší šíření, které přispívá k exponenciálnímu růstu počtu nakažených. Každé zvýšení či snížení čísla R hraje při tak vysokém počtu pozitivních případů, jaký nyní Česko má, velkou roli ve vývoji počtu dalších nakažených.

Ve středu přibylo 8925 potvrzených případů nákazy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám