Hlavní obsah

Škromach obvinil TOP 09, že dosazuje na MPSV své lidi bez konkurzu

Právo, Jan Rovenský, Oldřich Danda
Praha
Aktualizováno

Senátor ČSSD Zdeněk Škromach obvinil TOP 09, že na ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) dosazuje na klíčové pozice své lidi bez výběrového řízení jen na základě rozhodnutí ministra Jaromíra Drábka (TOP 09). Například na pozici služeb zaměstnanosti a vrchního ředitele České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Prohlásil to v pátek na tiskové konferenci v Lidovém domě.

Foto: René Volfík, ČTK

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach zamíří ze sněmovny do Senátu.

Článek

„Transparentnost při obsazování funkcí je důležitá. Tyto nestandardní procesy probíhají i na jiných úrovních a ministerstvo by mělo informovat, jak je obsazuje. Například vrchní ředitel České správy odpovídá za důchody a jeho jmenování bylo v minulosti záležitostí politických jednání,“ prohlásil Škromach.

Novopečený senátor soc. dem. se dále ohradil proti rušení úřadů práce na úrovni okresů, podle něj organizační změny mohou vést k tomu, že v době ekonomické krize bude činnost úřadů v regionech s vysokou nezaměstnaností podlomena. Podle Škromacha to také vypadá jako by Drábkovo ministerstvo „chtělo řešit uplatnění svých zasloužilých členů“.

Jeho slova však Drábek odmítl. Podle něj je zarážející, že ho Škromach kritizuje čtrnáct dní poté, co ho ve stejné věci interpeloval a dostalo se mu odpovědi, že nynější ředitel ČSSZ Vilém Kahoun je do funkce jmenován jen do vypsání výběrového řízení.

„Docent Kahoun byl dlouholetým ředitelem ČSSZ v Českých Budějovicích, rozhodně se nedá označit za člověka, kterého jsem přivedl z okruhu TOP 09,“ řekl Právu Drábek.

Výběrové řízení chystá vypsat poté, co zjistí, v jakém stavu se úřad nachází. „To neumím říci, docent Kahoun dostal úkoly napravit některé věci, jako průtahy při vyřizování některých správních agend a nedodržování správních lhůt. Na základě toho, jak se s tím vypořádá, tak se rozhodnu, jakou formou výběrové řízení vypíši,“ podotkl Drábek.

ČSSD proti zvýšení daně z nemovitosti

Při tiskové konferenci se ČSSD také opřela do vlády kvůli navrhovanému zvýšení daně z nemovitosti. Úřadující šéf soc. dem. Bohuslav Sobotka obvinil ODS a TOP 09 z porušení předvolebního slibu, že sanaci veřejných rozpočtů nebudou řešit zvyšováním daní.

„Jde o vážné porušení předvolebního slibu Petra Nečase a Miroslava Kalouska. Po zvýšení daní pro fyzické osoby ve výši 1 200 korun na hlavu navrhují zvýšit daň z nemovitosti,“ prohlásil Sobotka.

Podle něj by měla takovému kroku předcházet analýza dopadů na jednotlivé skupiny občanů, jelikož příjmy jednotlivce či rodiny nemusejí odpovídat charakteru nemovitosti. Mělo by platit určité pásmo, které nebude možné překročit, dodal Sobotka s tím, že podle soc. dem. je zvýšení daně naopak na místě u velkých luxusních nemovitostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám