Hlavní obsah

Školy budou moci navýšit kapacity kvůli ukrajinským dětem, potvrdili senátoři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve čtvrtek schválili návrh zákona, který má mimo jiné českým školám umožnit, aby zvýšily kapacity kvůli dětským uprchlíkům z Ukrajiny. Starat se o ně budou moci do konce srpna ukrajinští pedagogové, aniž by museli splňovat podmínku znalosti češtiny. Ještě týž den normu podepsal prezident Miloš Zeman.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jednotřídka pro uprchlíky z Ukrajiny na gymnáziu v Praze

Článek

„Rozdělujeme situaci na akutní, která je teď, a řeší tento školní rok,“ řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). „Vzápětí budeme připraveni podat lex Ukrajina 2, který bude řešit situaci dlouhodobě pro příští školní rok.“

Ministerstvo chystá pro uprchlíky z Ukrajiny systém jazykových kurzů na středních školách

Věda a školy

Pro učitele z Ukrajiny tak má například podle předlohy platit výjimka z povinnosti znalosti českého jazyka, současně je možné s nimi uzavřít pracovní smlouvu i na méně než 12 měsíců. Platnost těchto pravidel je však pouze do srpna 2022.

„Peníze se nám vrátí. Ukrajinští studenti jsou výzva”

České školy současně budou moci navýšit své kapacity kvůli přijímání uprchlíků z Ukrajiny.

Praha už téměř nemá pro uprchlíky místo. Na ubytování čekají hodiny

Domácí

Gazdík však současně odkazoval na apel ukrajinského velvyslance, aby maminky uprchlických dětí hledaly místa ve školách mimo hlavní město a střední Čechy, kde je to takřka nemožné.

„Není to jednoduché, protože ukrajinská diaspora se soustřeďuje zejména v Praze a okolí,“ připustil ale ministr.

Ve školách už neplatí covidová opatření, končí i roušky. Jak to bude s žáky z Ukrajiny?

Věda a školy

Školská předloha dále umožní uprchlíkům z Ukrajiny podat přihlášku na maturitní obory středních škol až do 5. dubna. Do nematuritních oborů by se mohli hlásit do 8. dubna.

Z předlohy také vyplývá, že ředitelé spádových základních a mateřských škol by měli ihned podle návrhu v případě nedostatečné kapacity pro přijetí dětí z Ukrajiny informovat zřizovatele. Pokud by zřizovatel pro dítě s povinnou docházkou nemohl určit jinou školu, měl by kontaktovat krajský úřad.

Situace kolem uprchlíků ve školách je nepřehledná. MŠMT neví, kolik se jich vejde

Věda a školy

Gazdík již dříve uvedl, že školy v ČR mohou integrovat kolem 100 tisíc uprchlíků. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu pro Novinky uvedl, že počet běženců z Ukrajiny v ČR se blíží již 250 tisícům, víc než polovina jich jsou děti.

Podle Gazdíka se v konečném důsledku integrace ukrajinských uprchlíků Česku vyplatí i finančně. „Peníze se nám vrátí. Příliv ukrajinských žáků a studentů není jenom problém, ale i obrovská výzva a možnost pro ČR.”

Reklama

Výběr článků

Načítám