Hlavní obsah

Školství se připraví na děti uprchlíků, úskalím mohou být jazyky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na případný příchod většího počtu uprchlíků do České republiky se připravuje i ministerstvo školství. Ministryně Kateřina Valachová (ČSSD) to v pondělí uvedla po jednání s eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Foto: Jakub Dospiva, ČTK

Ministryně školství Kateřina Valachová (vpravo) se v Bruselu setkala s eurokomisařkou Věrou Jourovou.

Článek

Valachová připomněla, že děti cizinců do tuzemských škol chodí běžně, v případě migrantů by ale pocházely z jiného kulturního prostředí, na což nemusí být učitelé připraveni.

Uvedla, že jedním z očekávaných problémů v souvislosti s dětmi uprchlíků může být potřeba tlumočení. V této otázce je prý v kontaktu s českými vysokými školami, které také nabídly koordinovanou pomoc ministerstvu vnitra.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Náklady na případné začlenění dětí uprchlíků zatím školství vyčísleno nemá. "Nepředpokládám, že by to byly částky, které bychom neunesli," poznamenala.

Připomněla, že česká vláda už před dvěma měsíci připravila rezervu pro krytí možných dopadů uprchlické krize na veřejné rozpočty, kde je pamatováno také na peníze pro ministerstvo školství. Podle Valachové je na vzdělávání cizinců obecně nyní ročně vyčleňováno přibližně 90 miliónů korun.

Začleňování sociálně znevýhodněných

"My nezačínáme v České republice úplně na zelené louce, samozřejmě dokážeme už v rámci stávající vzdělávací soustavy a stávajících škol reagovat na potřeby dětí," připomněla Valachová po jednání s Jourovou.

S ní řešila především otázku začleňování sociálně znevýhodněných dětí do školského systému.

"Společné vzdělávání se týká všech dětí, ať mají jakékoliv speciální potřeby - se zdravotním postižením, z menšin, romských dětí, a samozřejmě se to týká také dětí cizinců," řekla ministryně.

Pomoci v tom má podle ní i novela školského zákona, která bude znamenat reálné peníze pro asistenty pedagogů, školní psychology, sociální pracovníky či pomůcky, které dětem pomohou úspěšně zvládat učivo.

Reklama

Výběr článků

Načítám