Hlavní obsah

Školáky vítali prezident i ministryně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

První školní den je pro šestileté děti událostí číslo jedna. V Uhlířských Janovicích na Kutnohorsku o to více, že je do školních lavic přijel přivítat prezident Václav Klaus. Ministryně školství Petra Buzková pro změnu přivítala třeťáky a páťáky Základní školy v Drtinově ulici v Praze 5. V ČR do lavic zasedlo více než 1,4 miliónu žáků a studentů, z nichž je 90 200 prvňáčků.

Foto: Muzeum Brněnska

Koncert Melody Gentlemen

Článek

Prezident Václav Klaus se prvňáčků ptal na jejich zážitky z prázdnin a zazpíval si s nimi píseň Skákal pes přes oves. Malí školáci ochotně odpovídali a líčili své prázdninové příhody. Klaus poté zavítal i na druhý stupeň, zde však při dotazech narazil na ostýchavost. I ta však po chvíli padla a starší školáci pokládali prezidentovi otázky.

Klaus se vyznal ze svého obdivu k matematice a pozastavil se nad tím, že se mu nelíbí záměr ministerstva vyloučit matematiku z povinné maturity. Prezidentova žena Livia Klausová přivítala prvňáky v Lánech na Rakovnicku.

Dcera Buzkové se do školy netěšila

Ministryně Buzková žákům ze školy v Drtinově ulici popřála, aby se naučili hodně nových věcí, poznali nové kamarády a zažili ve škole co nejvíc příjemných chvil. "Když jsem šla poprvé do školy, tak jsem se hrozně těšila. S vyšší třídou se mé těšení do školy ale zmenšovalo, ale to je asi normální," řekla novinářům. Její dcera, která letos nastoupila do třetí třídy, se prý do školy netěší a radši by měla ještě prázdniny.

Buzková řekla, že všem dětem přeje, aby pro ně byl tento školní rok co nejhezčí, aby se jim dařilo a byly šťastné. Přeje jim také, aby nechodily do školy s nechutí a nestaly se obětí šikany.

Sára chce být ředitelkou statku

Poprvé usedla ve středu do školní lavice v Základní škole SNP v Hradci Králové také Sára Strakošová, kterou doprovodila její maminka Šárka. Blonďatá žákyně 1.A prý bude brát školu velmi vážně, až se vše naučí, chce být "rozhodovatelkou" (ředitelkou) a hospodařit na statku, v němž se to bude hemžit všemi možnými zvířaty, která jsou její láskou.

Reklama

Výběr článků

Načítám