Hlavní obsah

Školák s rýmou počká na rodiče stranou ode všech

Právo, Stáňa Seďová

Redakce deníku Právo oslovila ředitele základních škol napříč republikou a všichni se shodují, že rodiče jsou v dnešní pandemické době zodpovědní. Ani s rýmou děti do školy neposílají. Pokud se tak stane, každá škola si zřídila speciální místnost, kam dítě s projevy respiračního onemocnění umístí, než si ho rodič vyzvedne.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

Jakmile se objeví školák s pozitivním testem, rozhodne hygiena, co dál. Podle epidemiologa Romana Prymuly bude tolerantnější, protože za chvíli bude v každé třídě alespoň jeden pozitivně testovaný žák.

„Na začátku školního roku jsem vydal pokyn, aby rodiče nevodili děti s příznaky respiračních onemocnění, a musím říct, že jsou disciplinovaní a nikdo k nám ani s rýmou do školy nechodí. Na docházce se to projevuje tak, že ve třídách chybí pět šest žáků, což je více než obvykle. Měli jsme jen jediný případ, kdy si rodič musel vyzvednout dítě s rýmou,“ řekl Právu ředitel ZŠ Praha-Radotín Jiří Kovařík.

V Praze by mohly být povinné roušky i při vyučování

Koronavirus

„Pro takové případy jsme vytvořili karanténní pokoj, dříve masážní místnost,“ uvedl ředitel radotínské školy. „Dítě tam počká na příchod rodičů pod dohledem hospodářky. Ale zatím jsme ji nevyužili. Nejsme ale naivní, není otázka jestli, ale kdy. Právě dnes jsou naši učitelé na školení, všichni dostali počítač a připravujeme se na výuku na dálku. Neděláme si iluze, ale zároveň si přejeme, abychom vydrželi v chodu co nejdéle,“ dodal ředitel.

Stejně jsou na tom i v Humpolci, kde se na začátku září rozšířil covid-19 v domově pro seniory. „Naši rodiče jsou zodpovědní a nechávají děti i s rýmou doma. Ve výsledku tak máme ve třídě v průměru patnáct dětí. Pro děti s projevy respiračního onemocnění jsme určili místnost vedle ředitelny, kde takové dítě pod dohledem počká, než si ho vyzvedne rodič,“ popsal ve středu stav v ZŠ Hálkova v Humpolci její ředitel Tomáš Jůzl.

Roušky ve třídách školy samy nařídit nemohou, říká šéf Asociace ředitelů základních škol Černý

Domácí

„Zatím jsme tu měli určité náznaky nákazy covidu, ale ve výsledku byly negativní, takže zatím fungujeme v normálním režimu,“ dodal pro Právo Jůzl.

Jak situaci zvládají, se Právo zeptalo i ve 22. základní škole v Plzni ředitelky Boženy Světlíkové. „S rodiči nemáme problémy, děti si nechávají doma. Měli jsme tu případ, kdy je bolela hlava nebo měly žaludeční obtíže, ale šlo o virózy. Žáky v takovém případě izolujeme v místnosti dílen, kterou jsme pro tyto případy určili, a tam s ním vyčká pedagog, jenž neučí,“ sdělila ředitelka plzeňské školy.

„Jakmile se objeví dítě, které přišlo do blízkého kontaktu s covid pozitivním, nařídím krom učitelů i dětem nošení roušek ve třídě, a bude-li negativní, roušky sundají a pojedou dál ve stávajícím režimu,“ dodala.

„Jeden pozitivní třídu nezavře“

Co dělat, když se mezi žáky objeví jeden pozitivní, už pro mnohé ředitele tak jasné není. „Jakmile bude pozitivní některý z žáků, budu kontaktovat hygienu a uposlechnu jejích pokynů. Nejsem odborník. Naše děti nosí roušky na chodbách, učitelé i ve třídách, ale zda v takovém případě budou muset všichni do karantény či nikoli, nevím. Jsou to naprosté zmatky, tak uposlechnu příkazu hygieny,“ plánuje ředitel radotínské školy Kovařík.

Pravidla toho, kdo po kontaktu s pozitivně testovaným na covid-19 má jít do karantény, se v úterý změnila. „Pokud dva lidé mají respirátor či roušku a jeden z nich je pozitivní na koronavirus, tak druhý z nich nemusí být umístěn do karantény, pokud nemá příznaky,“ řekl po jednání Rady vlády pro zdravotní rizika ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Většina škol ruší poznávací i lyžařské kurzy

Domácí

Tato změna je podle epidemiologa Romana Prymuly přínosná právě pro školy. „Změny v podmínkách uvalení karantény vnímám jako moudré. Například kvůli učitelům. V každé třídě bude časem jeden nakažený, takže by museli do karantény všichni učitelé, a to by se systém zhroutil. Proto bylo zavedeno toto opatření, že nemusí do karantény všichni,“ uvedl Prymula.

Jihočeský kraj už rozhodl, že od pondělí budou žáci druhého stupně a starší nosit roušky i během výuky. Karlovarský zvažuje, že k tomu přistoupí také. Karanténními opatřeními bylo na konci minulého týdne zasaženo téměř 250 škol a čísla stále rostou.

Reklama

Výběr článků

Načítám