Hlavní obsah

Skokanovu stížnost na postup Sněmovny posoudí plénum Ústavního soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stížnost poslance Věcí veřejných (VV) Petra Skokana, v níž upozorňoval na způsob svolání a vedení schůze Sněmovny, kde poslanci odhlasovali vyslovení nedůvěry vládě premiéra Jiřího Rusnoka, bude řešit plénum Ústavního soudu. Na úterní zasedání se však materiál nedostane, uvedla mluvčí ÚS Jana Pelcová.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Článek

Skokan stížnost podal v pondělí. Tvrdí, že hlasování o důvěře vládě se neuskutečnilo v souladu s ústavním pořádkem a jednacím řádem Sněmovny. Ústavní soud by měl podle Skokana Sněmovně uložit, aby o vyslovení důvěry hlasovala znovu. Sněmovna přitom má v úterý jednat o svém rozpuštění. [celá zpráva]

Ústavním soudcem zpravodajem bude Jiří Nykodým. "Ten se však se spisem může začít seznamovat nejdříve dnes (v úterý, pozn. red.) odpoledne," uvedla Pelcová. Před úterní pravidelnou poradou pléna ještě administrativa soudu nestihla stížnost zpracovat a vytvořit spis. O dalším procesním postupu, případném předběžném opatření a přednostním projednání věci rozhodne soudce zpravodaj. "K petitu vlastní ústavní stížnosti se nebudeme vyjadřovat, tím méně jej hodnotit," doplnila Pelcová.

Byl porušen jednací řád, tvrdí poslanec

Skokan žádá, aby Ústavní soud vydal předběžné opatření, které by prezidentu republiky do doby rozhodnutí o stížnosti uložilo, aby nejmenoval předsedu a další členy vlády. "Dále aby do téže doby nereagoval ani na jiné podněty vzešlé z Poslanecké sněmovny, které jsou ostatně v přímé návaznosti na její zmatečné rozhodování během zmíněné schůze," uvedly VV v tiskové zprávě.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Petr Skokan

Skokan poukazuje na údajná porušení jednacího řádu. Vadí mu také to, že při schůzi nefungovalo hlasovací zařízení.

Související témata

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslanec VV Petr Skokan přichází na jednání VV

Při hlasování ve Sněmovně Rusnokova vláda důvěru nedostala. Pro kabinet zvedli ruku zejména poslanci někdejší opozice včetně Věcí veřejných, což nestačilo. Česko tak nyní směřuje k předčasným volbám, které vedle dřívějších opozičních stran prosazuje i TOP 09. O rozpuštění Sněmovny by poslanci měli hlasovat dnes.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám