Hlavní obsah

Stát lidem poskytne peníze i dřevo na krovy

Právo, Adam Kahánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Lidem v postižených oblastech pomůže finančně také stát. Lidé mohou získat z úřadu práce dávku mimořádné pomoci, stamiliony pro obce uvolní i ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). V jednání je také finanční pomoc z fondů EU. Poškození mohou na místních radnicích požádat o dávku mimořádné okamžité pomoci až do výše 57 900 korun, což odpovídá 15násobku životního minima.

Foto: David W Cerny, Reuters

Lidé opravují střechu v Moravské Nové Vsi

Článek

Úřad práce do nejponičenějších obcí Hrušky, Mikulčice, Lužice a Moravská Nová Ves vyslal hned včera ráno mobilní týmy, které lidem s dávkou pomáhají. „Nevadí, když nebudou mít průkaz totožnosti, naši zaměstnanci si je ověří v registru obyvatelstva. Základem je dojít na místo, kde jim bude poskytnuta pomoc,“ řekla Právu mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková.

Hejtman: Řešili jsme záchranu životů, teď začneme sčítat škody

Domácí

O peníze mohou na úřadech práce v Hodoníně a Břeclavi žádat i v sobotu a v neděli od 08:00 do 16.00.

Lidé musí kromě žádosti doložit také doklad o výši svých měsíčních příjmů nebo prohlášení o celkových sociálních a majetkových poměrech. To může být po tornádu komplikované obstarat. „Ať si vezmou, co mají, a zbytek mohou doložit později. Pokud to je jen trochu možné, tak se vyplácí hotovost rovnou na místě. Musí to ale být v intencích zákona, pokaždé se to posuzuje individuálně s ohledem na konkrétní situaci člověka,“ dodala Beránková.

MMR pošle obcím 420 milionů korun, které uvolní z dotačního programu na obnovu obecního a krajského majetku po živelních pohromách.

Moravská Nová Ves z dronu 25.6.2021Video: čtenář Novinek

Pro lidi, kteří přišli o střechu nad hlavou, se spustí program na obnovu obydlí po živelní pohromě. Vláda to má schválit v pondělí. „Lidé dostanou dotace až do výše dvou milionů korun s možností navýšení o zvýhodněný úvěr až do pěti milionů korun, a to na pořízení nového bydlení nebo jeho rekonstrukci,“ oznámila ministryně Klára Dostálová (za ANO).

Upřesnila, že úvěr bude s výhodným úrokem jedno procenta, aby rodiny zvládaly splácet. Také ministerstvo na místo vysílá své mobilní týmy. „Lidé nebudou muset nikam jezdit. Přijedeme za nimi a vysvětlíme jim, jak mají žádosti vyplnit, a pomůžeme jim s veškerou potřebnou administrativou,“ ubezpečila Dostálová.

organizátor sbírkyčíslo účtuvariabilní symbol
Český červený kříž333999/27002101
Diecézní charita Brno4211325188/68002002
Adra66888866/0300390
Diakonie Českobratrské církve evangelické2100691426/2010-
Dárcovské SMS
DiakonieDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC 30; DMS DIAKONIEPOMOC 60; DMS DIAKONIEPOMOC 90
Diecézní charita BrnoDMS na číslo 87 777 ve tvaru: DMS DCHB 30; DMS DCHB 60; DMS DCHB 90
*cena dárcovské SMS je 30, 60 nebo 90 korun

Ministerstvo financí chystá pro lidi v postižených oblastech úlevy na daních. „Jedná se o odklad pro podání a splatnost daně z příjmu z 1. července do 31. srpna a odpuštění záloh na silniční daň. Fyzické osoby a firmy, které mají na zasaženém území majetek, si budou moci odečíst od daně výši škody,“ vyjmenovala na Twitteru šéfka resortu Alena Schillerová (za ANO).

„Získají možnost jednoduše zažádat o snížení všech záloh, a to i zpětně. V takových případech jim finanční správa vrátí i zálohy zaplacené například v červnu,“ dodala. Prominutí pozdního podání přiznání a platby pak mohou využít plátci DPH v regionech, kde je vyhlášen stav nebezpečí.

V Lužicích zemřela při tornádu těhotná žena

Krimi

Myslí se i na materiál. Každý majitel zničeného domu na Hodonínsku dostane od státního podniku Lesy ČR až 50 metrů krychlových dřevěné kulatiny na nový krov nebo finanční dar ve výši 100 tisíc korun. Vláda rovněž včera schválila bezplatné poskytnutí pohonných hmot složkám integrovaného záchranného systému ze Správy státních hmotných rezerv. Těm navíc dala možnost bezplatně poskytovat náhradní zdroje elektrické energie nebo prostředky pro nouzové zásobování pitnou vodou.

Finanční příspěvek na opravy by mohl rovněž přijít z EU. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek během summitu v Bruselu požádal předsedy Evropské rady a Evropské komise Charlese Michela a Ursulu von der Leyenovou o peníze z unijního fondu solidarity. „Je tam asi 1 až 1,3 miliardy eur. Jedná se o podporu veřejného majetku, ne soukromého,“ upřesnil včera Babiš s tím, že ministerstvo financí společně s krajem připravuje oficiální žádost, kterou by měl v pondělí schválit kabinet.

Reklama

Výběr článků

Načítám