Hlavní obsah

Skleníkem Fata Morgana v pražské Troji poletují největší motýli na světě

Novinky, mak
Praha

V tropickém skleníku Fata Morgana v pražské botanické zahradě se podařilo odchovat motýla s největší plochou křídel na světě. Aktuálně mají ve skleníku patnáct samečků a sedm samiček a také housenky a kukly tohoto druhu. Návštěvníci tak mají jedinečnou možnost vidět tři stadia vývoje motýla naráz.

Největší motýli na světěVideo: Novinky

 
Článek

Attacus atlas je motýl s největší plochou křídel na světě, samečci mají rozpětí 22 až 23 centimetrů. Samičky v botanické zahradě jsou menší než běžně v přírodě, měří 24 centimetrů, přičemž maximum je až 28 centimetrů. Motýl patří do čeledi martináčovitých, žije v jihovýchodní Asii.

„První problém v chovu se odvíjí od faktu, že dospělí motýli tohoto druhu žijí jen velmi krátce. A proto lze mluvit o štěstí, když se vylíhne samec a samice ve stejnou dobu, neboť se páří okamžitě po ztuhnutí křídel. Celkem se tu pářily už čtyři páry,“ popisuje Eva Smržová z botanické zahrady.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odborníci čekali, že se první motýli objeví až koncem srpna. Attacus atlas si však pospíšil. První samec se vylíhl už v noci z 12. na 13. července.

„Celý jejich vývoj byl podle našeho pozorování urychlený. Nejdříve jsme dali vajíčka do plastových krabiček vyložených papírovými utěrkami, které jsme nepatrně vlhčili. Ze začátku jsme housenky krmili listy ptačího zobu,” popsala Smržová. Postupně se přešlo na krmení listy vrby a šeříku.

„Překvapilo mě, že housenky téměř neuhynuly a vyvíjely se rychle. První začala spřádat zámotek přímo na skle vitríny. Začala ráno a kokon dokončila asi po osmi hodinách. Mohlo to trvat i déle, ale vlákna byla tak hustá, že nebylo nic vidět,“ dodala Smržová.

Necelý měsíc po zakuklení se vylíhli první motýli, což je podle biologů velmi brzy.

Reklama

Výběr článků

Načítám