Hlavní obsah

Skleněné hroby či popel zesnulých ve špercích představují v Lysé nad Labem

Novinky, Nela Štefanová

Luxusní rakve, popel zesnulých zatavený v křišťálu nebo špercích, skleněné hroby, celodřevěné urny, které se mohou stát bytovým doplňkem. To vše je k vidění do sobotního podvečera na výstavišti v Lysé nad Labem, kde se koná veletrh pohřebnictví a důstojného umírání s názvem Poslední cesta.

Veletrh pohřebnictví a důstojného umírání Video: Novinky

 
Článek

Návštěvníci na veletrhu mohou ovšem získat také informace o hospicové péči.  „Chceme společnost naučit bavit se o tématu umírání a smrti. Veletrh je nejen o pohřebních službách, ale také o pomoci, kterou poskytují neziskové organizace, které se zabývají umíráním,“ řekl Novinkám Ondřej Matouš, ředitel Výstaviště v Lysé nad Labem.

Foto: Novinky

K porovnání jsou zde různé typy rakví.

Na veletrhu se například veřejnosti poprvé prezentuje celodřevěná urna, která se může stát doplňkem v bytě. V blízké době se začne prodávat, její cena se bude pohybovat kolem 6500 korun.

Uprostřed haly je vytvořena symbolická smuteční kolona, která ukazuje vývoj transportu rakví z místa na místo, od ručního přemisťování přes kočár až po moderní luxusní pohřební vůz. Ve výstavní hale návštěvníci uvidí také pohřební pomůcky, ukázky kamenictví, výrobců rakví nebo výrobce skleněných hrobů. Na skleněné hroby je možné speciální metodou natisknout libovolné texty a fotografie.

Foto: Novinky

Popel zesnulého lze také uložit do libovolného šperku.

„Pozůstalým nabízíme kolekci stříbrných šperků do nichž vpravíme popela po zesnulém, zalitého pryskyřicí,“ uvedl Pavel Vondrášek z pohřebního ústavu Elpis. Cena šperku začíná na částce 2500 Kč.

Foto: Novinky

Památeční sklo ve tvaru srdce

Na veletrhu představila firma Memory Crystal tzv. památeční sklo. „Jedná se o zatavování popela zesnulých do křišťálů v podobě různých předmětů,“ řekl Novinkám ředitel společnosti Dalibor Novák. Cena památečního skla začíná na částce 2000 Kč.

Podle Matouše jde o jediný podobný veletrh v České republice. Zatím poslední veletrh pohřebnictví se konal v roce 2007 v Brně.

Součástí akce je i doprovodný program, který tvoří přednášky na téma smrti. Lidé se tak například dozvědí, jak děti prožívají smrt blízkého člověka a jak jim pomoci, k dispozici budou informace o právu, dědictví a závěti a bude představena činnost koronera v České republice.

Reklama

Výběr článků

Načítám