Hlavní obsah

Škárka: Předal jsem žalobci obálku s otisky Bárty a důkazy o sledování politiků

Právo, Novinky, jim, rsk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Bývalý místopředseda VV Jaroslav Škárka odevzdal ve středu na Městském státním zastupitelství v Praze 5 důkazy, které podle něj nevyvratitelně svědčí o tom, že si ministr dopravy Vít Bárta (VV) kupoval jeho mlčení o podivném financování strany.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý výkonný místopředseda Věcí veřejných Jaroslav Škárka

Článek

„Předávám policii 170 tisíc v originální obálce, které se dotýkal jen Vít Bárta a já,“ oznámil ve středu Škárka prostřednictvím tiskové zprávy.

Kromě jiného policii na Praze 5 informoval o dalších obskurních záležitostech týkajících se VV a mimo jiné jí předložil materiály, které mají dokazovat sledování některých politiků na Praze 1.

„K podivným praktikám strany VV mám smluvní dokumenty, které museli vybraní kandidáti uzavírat při kandidatuře do zastupitelstev měst a obcí v Praze 1 v roce 2006,“ uvedl Škárka.

Kromě jiného zpravil policisty o sledování své osoby tento týden po návratu z mise v Kazachstánu, podal trestní oznámení kvůli pomluvě a „podivným praktikám strany VV při zajišťování loajality poslanců VV“.

Další poslanec VV Petr Skokan Českému rozhlasu Radiožurnálu řekl, stejně jako ministr školství Josef Dobeš (VV) Právu, že Bárta skutečně Škárkovi 170 000 korun dal. Mělo ale prý jít o půjčku, o kterou údajně sám Škárka požádal.

Škárku poslanecký klub VV ve středu vyloučil právě kvůli šíření pomluv. Škárka mimo jiné tvrdil, že 170 tisíc dostal od Bárty přímo v jeho bytě.

ODS a TOP 09 očekávají od VV vysvětlení aféry

ODS a TOP 09 očekávají od Věcí veřejných vysvětlení aféry. Podle premiéra a předsedy ODS Petra Nečase je kauza závažná. Nyní je na VV, aby věc koaličním partnerům objasnily, uvedl. Kauza by se podle něho měla důkladně vyšetřit. Také místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek vyzval VV a ministra dopravy Víta Bártu, aby věc vysvětlil. Lídr ČSSD Bohuslav Sobotka žádá odchod ministra dopravy z vlády.

"ODS nebude vysílat přes média silácké výroky na adresu koaličních politiků, jak je v poslední době zvykem. Na tahu jsou Věci veřejné, aby celou věc přesvědčivě vysvětlily jak koaličním partnerům, tak především veřejnosti. Zároveň musí proběhnout důkladné vyšetřování, které prokáže vinu či nevinu jednotlivých aktérů," uvedl v tiskovém prohlášení Nečas.

Také Kalousek ČTK řekl, že zatím nechce přilévat olej do ohně ostrými požadavky směrem k VV. Žádal ale, aby se Bárta rychle vyjádřil. "Myslím, že málokdo tomu rozumí. Nicméně pan Škárka se nějakým způsobem vyjádřil. Teď pevně doufáme, že se velmi brzy vyjádří i osočená strana, Věci veřejné a pan Bárta. Myslím, že na to netrpělivě čekají nejenom koaliční partneři, ale především veřejnost," řekl.

ROZHOVOR S JAROSLAVEM ŠKÁRKOU PO PODÁNÍ TRESTNÍHO OZNÁMENÍ

Ve středu jste podal trestní oznámení ohledně sledování politiků na Praze 1. Můžete to popsat, co se dělo?

Nebudu to podrobněji popisovat, je to další zajímavá kauza, které se budu věnovat zítra. Předal jsem ale i materiály, které toto prokazují.

Co v nich bylo?

O tom nechci mluvit, jelikož by to mohlo ohrozit vyšetřování.

Šlo o materiály z ABL?

Ano.

Byl na nich podepsaný tehdejší majitel Vít Bárta?

Podepsaný, to se nedá říci.

Koordinoval tedy Bárta sledování politiků?

Ano.

Bylo to jen na Praze 1, nebo i jinde?

Zítra k tomu poskytnu podrobnější informace.

Dokumenty týkající se sledování politiků, které jste předal soudu, souvisí s Prahou 1?

Souvisí to s Prahou 1.

Jak to vše víte? Účastnil jste se akcí?

Vzhledem k tomu, že něco vím, tak ano.

V tiskovém prohlášení jste uvedl, že jste předal 170 tisíc v originální obálce. Co to má být originální obálka?

To je obálka, kterou držel v ruce pan ministr Bárta a ve které mi to předal.

Považujete to za nezvratitelný důkaz?

Myslím, že to je jeden z významných, klíčových důkazů, že nebude moci popřít, že mi to předal.

Uvedl jste také, že jste soudu předal i smluvní dokumenty, které museli vybraní kandidáti uzavírat při kandidatuře do zastupitelstev měst a obcí v Praze 1 v roce 2006. O co jde? Je to nějaká smlouva o loajalitě?

Přesně tak. Byl to dokument, který jsem musel podepsat, pokud jsem chtěl kandidovat v čele kandidátky v Praze 1.

Bylo ve smlouvě nějaké penále?

Ano, byla tam finanční sankce.

Kolik? Sedm miliónů jako při smlouvě o poslušnosti, kterou VV uzavíraly s poslanci před loňskými volbami?

Ne, vyšší. Šlo o deset miliónů.

Za co to bylo?

Byla tam přesná pravidla, kdy smlouva platí. Například při společném hlasování klubu při klíčových otázkách a podobně. Za nedodržení byla sankce v této výši.

Kdo vám smlouvu dal k podpisu?

Ne, pan Bárta, ale bylo to přes vydavatelství Pražan. Šlo to přes právníka pana Bárty.

Tiskové prohlášení poslance Jaroslava Škárky
Praha, 6. 4. 2011 – Na Městském státním zastupitelství v Praze 5 jsem dnes podal trestní oznámení týkající se několika skutečností:
- Podezření z korupce
- Sledování mé osoby
- Pomluva
- Sledování politiků na Praze 1
- Podivné praktiky strany VV při zajišťování loajality poslanců VV
Důkazy, které jsem předal policii:
- Předávám policii 170 tisíc v originální obálce, které se dotýkal jen Vít Bárta a já
- Poukázal jsem na další skutečnosti, které potvrzují sledování mé osoby
- Předal jsem dokumenty prokazující sledování některých politiků
- K podivným praktikám strany VV mám smluvní dokumenty, které museli vybraní kandidáti uzavírat při kandidatuře do zastupitelstev měst a obcí v Praze 1 v roce 2006
Tiskové prohlášení vydávám v návaznosti na včerejší slib, kdy jsem uvedl, že poukážu na důkazy, které mám o uplácení a zajišťování loajality.

Kauza Škárka

Kauza Jaroslava Škárky odstartovala v neděli, kdy týdeník Respekt zveřejnil nahrávku, na které se Škárka rozpovídal o podplácení některých poslanců VV za mlčenlivost ohledně financování strany a loajalitu. V domnění, že nemluví na mikrofon, uvedl také, že sám obnosy ve výši poslaneckého příjmu dostával.

Škárkovi údajně nosili peníze v obálce poslanci Michal Babák a Radim Vysloužil. Respekt to napsal ve svém pondělním vydání. Škárka podle listu také tvrdí, že stejně jako s ním bylo o penězích jednáno i s některými dalšími poslanci včetně předsedy strany Radka Johna. Bárta, John i Babák se proti Škárkovým tvrzením ohradili.

Po zveřejnění záznamu Škárka prohlásil, že o tajném nahrávání věděl a z novinářky si chtěl vystřelit, a proto ji mystifikoval.

Nicméně ministr vnitra John v pondělí podal kvůli Škárkovým výrokům trestní oznámení s tím, že se celá věc musí vyšetřit. V úterý Škárka přišel s prohlášením, že peníze skutečně dostával, každý měsíc po 55 tisících a před týdnem prý obdržel u Bárty v bytě 170 tisíc. Stěžoval si také na to, že je sledován, do auta mu prý někdo nainstaloval monitorovací zařízení a přes den jej pronásledovala dvě auta.

Ještě v úterý poslanecký klub VV Škárku bez jeho přítomnosti vyloučil. Klubu se zřejmě nelíbilo, že chtěl Škárka anonymně šířit informace o podplácení a nařčení čelních představitelů strany. Babák vyjádřil podezření, že Škárkova domovská plzeňská organizace by mohla být napojena na kmotry z ODS.

Ve středu Škárka upřesňoval, že 55tisícové sumy přijímal jako satisfakci za výkon místopředsedy. Jako úplatek prý vnímal až 170 tisíc korun od Bárty. Trval také na tom, že peníze mu předával Babák a Vysloužil. Svá prohlášení prý popíral proto, že si myslel, že zveřejnění nahrávky bylo pod taktovkou Bárty ve spolupráci s Respektem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám