Hlavní obsah

Situací v Radě ČT by se měla zabývat Sněmovna, doporučil volební výbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební výbor Sněmovny doporučil v úterý plénu, že se má neprodleně zabývat situací v Radě České televize. Výbor vzal na vědomí informaci rady o odvolání její dozorčí komise, neschválil výzvu radě, aby přehodnotila a napravila odvolání, a současně vyzval politiky, aby se nevměšovali do práce nezávislých mediálních rad. Výbor konstatoval, že jakékoliv naznačené protiprávní konání Rady ČT může posoudit výhradně soud.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Volební výbor se sešel kvůli tomu, aby se zabýval situací v Radě ČT, která odvoláním své dozorčí komise vzbudila dohady a spekulace, že radní usilují o rozkolísání politické nezávislosti veřejnoprávní televize. Umělci psali kvůli tomu petice, před budovou televize v Praze se konaly menší demonstrace.

Radní ČT Pavel Matocha, Hana Lipovská a Daniel Váňa obsáhle vysvětlovali poslancům, proč nebyli již delší dobu spokojeni s prací členů dozorčí komise, která jim – jako jejich jediný poradní orgán – neradila v některých věcech v souladu se zákonem a tím podlomila jejich důvěru. Proto radní komisi jako celek odvolali a poté si rychle zvolili komisi novou.

Členové volebního výboru nesouhlasili s návrhem, aby Rada ČT přehodnotila a napravila odvolání své dozorčí komise podle stanoviska legislativního odboru Sněmovny.

Podle poslance Tomáše Martínka (Piráti) mohl být při odvolávání komise porušen zákon, protože odvolání je podle výkladu legislativního odboru možné jen z důvodů vyjmenovaných v zákoně a ty nenastaly. Navíc členové komise podle tohoto výkladu měli být odvoláni jednotlivě. Podobný právní názor má i Senát.

Milion chvilek ve večerníčkovských čepicích vystoupil na Kavčích horách na podporu ČT

Domácí

Místopředseda rady Pavel Matocha uvedl, že při odvolávání postupovali stejně jako radní před deseti lety, kdy celou komisi také odvolali. Přílohou usnesení bylo právní stanovisko dodané tehdejší radní Helenou Fibingerovou. Dodal, že rada velmi rychle zvolila novou dozorčí komisi, kterou nikdo nezpochybňuje, protože ji čeká projednávání rozpočtu ČT na příští rok.

Padla i slova, že třicet let starý zákon o ČT umožňuje více výkladů a měl by se novelizovat. „Nechceme destabilizaci ČT,” prohlásila radní Hana Lipovská.

Mimo rámec jednání požádal výbor Českou televizi a Český rozhlas, aby v současné době, kdy umělci nemohou živě vystupovat před publikem, podpořili ve svém vysílání tvorbu českých hudebníků a umělců.

Rada ČT zvolila dozorčí komisi, členové se nedůstojně překřikovali

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám