Hlavní obsah

Milion chvilek ve večerníčkovských čepicích vystoupil na Kavčích horách na podporu ČT

Členové iniciativy Milion chvilek pro demokracii v pondělí před budovou České televize v Praze na Kavčích horách uspořádali happening na podporu její nezávislosti. Situace v Radě ČT, která nedávno sesadila svou dozorčí komisi, podle nich ohrožuje důvěryhodnost televize. Podobné happeningy iniciativa svolala i v dalších městech.

Happening před budovou ČTVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

V Praze se sešlo zhruba dvacet členů iniciativy. Na hlavách měli papírové čepice složené z novin, jako nosí televizní Večerníček. V proslovech zazněla kritika vlády a některých jejích projektů, jako například systém prodeje elektronických dálničních známek.

Kritici postupu rady se obrátili na poslance z volebního výboru, který má na starosti média. Poslanci by podle nich měli mimo jiné říci, zda bylo odvolání dozorčí komise protizákonné a jak hodlají situaci v Radě České televize řešit. "Členové výboru mají možnost situaci uklidnit," uvedl předseda Milionu chvilek Bejnamin Roll. Doufá, že se poslanci postaví proti "všem snahám destabilizovat Českou televizi". "Musíme svobodná média uhájit," zdůraznil Roll.

Zaorálek: Rada ČT při odvolání dozorčí komise ignorovala zákon

Kultura

Členka Rady ČT Hana Lipovská odvolání dozorčí komise v minulých dnech hájila, podle ní bylo v souladu se zákonem a rada k němu přistoupila s péčí řádného hospodáře. Důvodem byly podle Lipovské vážné výhrady k práci komise, což je poradní orgán rady. Nespokojenost vyvrcholila při projednávání směny pozemku pod ostravským studiem, ke kterému komise včas nedodala některé podklady.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Happening Milionu chvilek před budovou České televize na pražských Kavčích horách

Na shromáždění vystoupil například také senátor Marek Hilšer z klubu Starostů. "Opět jsme svědky toho, jak se politici snaží ovládnout veřejnoprávní média," varoval. Je podle něho potřeba odstínit tato média jako jeden z pilířů pro uchování demokracie od politické moci. Podle filozofa Václava Němce bylo odvolání dozorčí komise nezákonné a nezávislost České televize je v ohrožení.

Na happeningu před brněnským studiem České televize se sešlo do deseti lidí. Organizátoři po projevech uřezali vytvořeným čtyřem židlím na místě vždy jednu z nohou s nápisem média, aby názorně ukázali, že židle, stejně jako demokracie, na třech nohách nestojí.

Rada ČT zvolila dozorčí komisi, členové se nedůstojně překřikovali

Kultura

Několik desítek lidí se účastnilo shromáždění ve Zlíně u sochy Tomáše Garrigua Masaryka. V centru Karlových Varů u stánku s heslem "Bez svobodných médií, nejsou svobodné volby. Rok změny," podepisovali účastníci akce petici na podporu České televize. Přišly jich dvě desítky. V Hradci Králové se v podvečer na Masarykově náměstí sešlo na ohlášeném shromáždění asi 60 až 70 lidí. Protestující později vyrazili kolem sídla Českého rozhlasu k hradecké redakci České televize v KC Aldis.

Senát v listopadu uvedl, že odvolání dozorčí komise nebylo v souladu se zákonem o České televizi. Současně požádal sněmovní volební výbor, aby se pochybeními rady zabýval a v případě jejich potvrzení zvážil odvolání radních, kteří se chyby dopustili.

Čtyři z pěti odvolaných členů komise doručili radě předžalobní výzvu, v níž konstatují, že k jejich odvolání nebyl zákonný důvod a chtějí pokračovat ve funkcích. Jinak se hodlají obrátit na soud. Televizní radní už zvolili nové členy komise. Na rozdíl od nich jsou členové komise vázáni mlčenlivostí a mohou nahlížet do všech interních materiálů České televize.

Reklama

Výběr článků

Načítám