Hlavní obsah

Rada ČT zvolila dozorčí komisi, členové se nedůstojně překřikovali

Novinky, Jana Perglerová
Praha
Aktualizováno

Rada Česká televize (ČT) volila ve středu tajnou volbou svou novou pětičlennou dozorčí komisi. Zvolila Evu Hubkovou, Petra Juchelku, Jana Lamsera, Michala Petrmana a Zuzanu Prokopcovou. Radní měli ve středu volit i nové vedení rady – předsedu a místopředsedu – ale tuto volbu odložili.

Foto: Milan Malíček, Právo

Česká televize bude vysílat starší díly.

Článek

Volit odmítli členové rady René Kühn, Jaroslav Dědič a Zdeněk Šarapatka.

Vlastní volbě předcházela emočně vypjatá debata, zda se má dozorčí komise vůbec dneska volit. Slovně se do sebe pustili radní Zdeněk Šarapatka, který volbu nové komise neuznává, a řídící středečního jednání místopředseda Petr Matocha, jenž se marně pokoušel odejmout Šarapatkovi slovo. Nedůstojně se překřikovali.

Šarapatka vysvětloval, proč volbu neuznává, a pak křičel: „Zavolejte policii, vás respektovat nebudu, pane Matocho.“

Nakonec se situace přece jen jakž takž uklidnila, hlavy trochu vychladly a mohlo se volit.

Zaorálek: Rada ČT při odvolání dozorčí komise ignorovala zákon

Kultura

Tajná volba měla nejprve tři kola. V prvním kole byli zvoleni Petrman a Juchelka, ve druhém Lamser a ve třetím nedostal nikdo potřebný počet hlasů, což bylo osm. V další opakované volbě konané po přestávce dovolili radní hned v prvním kole deseti hlasy dvě zbývající členky Evu Hubkovou a Zuzanu Prokopcovou.

Eva Hubková pracovala před časem v ČT jako ekonomka, hlásila se letos i do rady, ale nebyla poslanci zvolena. Patří k těm kritikům, kteří tvrdí, že rozpočet ČT není vyrovnaný. Obdržela deset hlasů. Deset hlasů dostala i Zuzana Prokopcová, navrhl ji radní Martin Doktor.

Finančního konzultanta Michala Petrmana navrhl do rady radní Jiří Kysilka jako odborníka na analýzy hospodaření a účetnictví auditů velkých společností. Petrman, který obdržel deset hlasů radních, působí v dozorčí radě a výboru pro audit Moneta Money Bank.

Petr Juchelka (člen ODS) byl kandidátem dalšího místopředsedy rady Pavla Matochy. Juchelka pracoval v revizních komisích a dozorčích radách. Matocha ho zná podle svých slov mnoho let. Juchelka, který je předsedou představenstva letiště Pardubice, obdržel devět hlasů. Bankéře Jana Lamsera navrhl do dozorčí komise místopředseda rady Daniel Váňa. Lamser obdržel devět hlasů.

Dozorčí komisi rada volila, i když její odvolání před čtrnácti dny bylo podle senátorů, poslanců, některých právníků a ministra kultury Lubomíra Zaorálka nezákonné. Radní, kteří hlasovali pro, ale tvrdí, že zákon o ČT neporušili a postupovali podle něj. „Postup rady je zcela legální, existují na to právní posudky, je to nezpochybnitelné,“ uvedl během jednání veřejně Matocha. Dozorčí komise je poradním orgánem Rady ČT, její členové mohou nahlížet do všech interních materiálů veřejnoprávní televize.

Čtyři z pěti odvolaných členů komise doručili radě předžalobní výzvu, v níž konstatují, že k jejich odvolání nebyl zákonný důvod, a chtějí pokračovat ve funkcích. Pokud jim nebude vyhověno, obrátí se na soud.

Dvořák u Babiše

Generální ředitel ČT Petr Dvořák se ve středu setkal s premiérem Andrejem Babišem. Babiš ujistil ředitele Dvořáka, že doufá v uklidnění situace kolem rady.

Šéf ČT sdělil předsedovi vlády, že by veřejnoprávní televize ráda uplatnila nárok na odpočet DPH za pořízené služby, a to až do roku 2024. Premiér o tom promluví s ministryní financí Alenou Schillerovou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám