Hlavní obsah

Šimůnková: Opatření za pandemie u dětí byla až přehnaná

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadmíru přísní byli v době pandemie koronaviru představitelé některých institucí k seniorům, vězňům i dětem. Až příliš totiž omezili jejich kontakt s nejbližšími. Zjistila to zástupkyně ombudsmana Monika Šimůnková kontrolou dvanácti zařízení v Česku, v nichž jsou lidé omezeni na pohybu.

Foto: Petr Horník, Právo

Zastupkyně ombudsmana Monika Šimůnková

Článek

Podle ní byla sice některá opatření poněkud přehnaná, na straně druhé zdůraznila, že všichni dělali maximum možného.

Šimůnková byla na kontrole v dětských domovech, věznicích, domovech pro seniory, psychiatrických léčebnách, zařízeních pro běžence nebo sociálních ústavech. Žádné špatné zacházení nezjistila, avšak striktní zákazy kontaktu, návštěv či vycházek v některých případech označila za problematické.

Uvedla ale také, že pracovníkům chyběly relevantní informace a metodické vedení. Informovala o tom již ministerstvo práce a sociálních věcí.

Za dvě housky a krabicák měsíce vězení? Krádeže v nouzovém stavu plní věznice

Krimi

Problém lze podle zástupkyně ombudsmana nejlépe ukázat na dětských domovech. Zatímco část ředitelů je neprodyšně uzavřela a na poměrně dlouhý čas tak přerušila kontakt mezi dětmi a rodiči, jiní poslali děti na celou dobu karantény domů na tzv. dovolenku. Šimůnková uvedla, že na jedné straně opatrnost ředitelů chápe, na straně druhé se domnívá, že šlo o nepřiměřený zásah do práv dětí.

Vězni by měli vídat své děti

Radí, aby ředitelé případné úplné uzavření ústavů více konzultovali s hygieniky.

Zastání u ní našli i vězni. Z bezpečnostních důvodů bylo nejprve nařízeno, že na návštěvy za každým vězněm může pouze jedna osoba, což z návštěv vyloučilo děti. Na nátlak Šimůnkové pak byla povolena návštěva dospělého a jednoho dítěte.

„Pokud již máme v návštěvních místnostech plexiskla, lze povolit dvě i tři děti najednou,“ uvedla Šimůnková.

Už se s dětmi doma asi zblázním

Děti

Doplnila, že si je plně vědoma toho, jak náročná je ochrana seniorů před koronavirem. Ředitele sociálních ústavů přesto žádá, aby měli vždy na paměti, že přerušení přímého kontaktu důchodců s jejich nejbližšími vede k psychickému a fyzickému strádání dříve narozených.

Připomněla, že v domovech bez zahrad byli senioři téměř dva měsíce uzavřeni v budovách a v podstatě se téměř nedostali na čerstvý vzduch.

Reklama

Výběr článků

Načítám