Hlavní obsah

Silný vítr láme stromy a větve. Na severovýchodě hrozí i povodně

• Aktualizováno
Právo, plk, mhr, alf

Ve východní polovině České republiky hrozí až do nedělního rána silný vítr, varovali meteorologové. Pro některé okresy platí aktualizovaná výstraha s vysokým stupněm nebezpečí. Hasiči hlásí zvýšený počet výjezdů hlavně kvůli zlomeným stromům a větvím. Na severovýchodě ČR bude také hrozit vzestup hladin toků. Tato výstraha platí pro nedělní ráno a brzké odpoledne.

Foto: ČHMÚ

Výstraha ČHMÚ před větrem

Článek

V Moravskoslezském kraji vyráželi hasiči během sobotního rána a dopoledne k více než osmi desítkám případů souvisejícím se silným větrem. Do 16. hodiny pak šlo už celkem o 190 výjezdů. Nejčastěji byly dobrovolné i profesionální jednotky volány k popadaným stromům či větvím.

Nejvíce výjezdů bylo v okrese Frýdek-Místek (65), přes 50 v okrese Nový Jičín a téměř ve třiceti případech na Opavsku. Na Bruntálsku, Karvinsku a Ostravsku mají hasiči vždy méně než ve 20. výjezdů.

Vichr zastavil lanovky na Sněžku i Ještěd

Počasí

„Pády stromů si zatím nevyžádaly žádná zranění osob, ani vyšší škody, pokud nepočítám dopolední pád stromu na zaparkovaný osobní automobil ve Frenštátu pod Radhoštěm a několik poškození drátů elektrického vedení. Hasiči vedle toho několikrát vyjeli k provizorním opravám střešních krytin, hlavně těch plechových,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela.

Výpadek proudu ve volebních místnostech 

Silný vítr, který zasáhl v sobotu i Olomoucký kraj, způsobil mimo jiné výpadky elektřiny ve dvou menších volebních okrscích na Jesenicku, konkrétně v okolí Zlatých Hor. „Bez elektřiny se dva okrsky v Dolním Údolí a Rejvízu ocitly třikrát před uzavřením volebních místností,“ řekla Právu Simona Zálešáková z Městského úřadu ve Zlatých Horách.

„Jde o naše okrsky s nejmenším počtem voličů. „Elektřina tam vypadla naštěstí ještě před uzavřením volebních místností, jinak by to bylo komplikovanější,“ uvedla Zálešáková s tím, že připravena byla i alternativa ručního zpracovávání výsledků voleb.

V Olomouckém kraji hasiči dopoledne evidovali 21 událostí. Nejčastěji vyráželi na Jesenicko a Olomoucko. „V drtivé většině jde o jednotlivé popadané stromy a to buď na silnice, dráty elektrického vedení či na přístupové komunikace. Nemáme evidováno dosud žádné zranění. Stále fouká, počty výjezdů mohou narůstat," řekl ČTK mluvčí olomouckých krajských hasičů Radek Buryánek.

Teploty po víkendu spadnou, celý říjen ale bude spíše teplý

Počasí

Ve Zlínském kraji vyjeli hasiči během dopoledne k 54 událostem souvisejících s nárazovým větrem. „Nejvíce událostí souviselo s popadanými stromy a větvemi, které blokovaly provoz na místních komunikacích, na cyklostezkách a silničních komunikacích všech tříd. V několika případech stromy spadly i na nadzemní vedení elektrického napětí,“ přiblížil mluvčí hasičů Roman Žemlička.

V Krásnu nad Bečvou na Vsetínsku spadla velká větev na zaparkovaný automobil značky Kia. „Větev promáčkla střechu a poškodila pravý bok automobilu,“ podotkl mluvčí. Ve Vsetíně v místní části Jasenice vítr uvolnil pás střechy. Část střechy spadla na zaparkovaný automobil.

Foto: HZS Zlínského kraje

Silný vítr lámal stromy

Nejvíce výjezdů hasiči zaznamenali v okrese Vsetín, a to 23. Následoval okres Uherské Hradiště s 12 výjezdy, okres Zlín s 11 výjezdy a okres Kroměříž s osmi výjezdy.

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem už v pátek, v sobotu ji aktualizovali. Platí až do nedělní sedmé hodiny ráno hlavně pro východní polovinu území ČR. Nejnebezpečnější má být vítr na Vysočině, v Jeseníkách a v oblasti Krkonoš.

Kromě toho vydali výstrahu před rizikem povodní. Platí pro severovýchod ČR od sobotní půlnoci do nedělních 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám