Hlavní obsah

Silný déšť probořil střechu v Klatovech, na Příbramsku se protrhla hráz

Aktualizováno

Další vydatné deště způsobily ve středu komplikace ve středních Čechách i na jihu Plzeňského kraje. Ve Zduchovicích na Příbramsku se protrhla hráz rybníka a voda zatopila sklepy několika domů. Voda se následně prohnala i Kamýkem nad Vltavou, kde došlo k sesuvům několika svahů na vedle stojící domy. V Klatovech se propadla střecha areálu firmy, hasiči evakuovali 22 lidí.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Klabava v Rokycanech

Článek

Už v posledních dnech škody po bouřkách dosáhly řádu desítek miliónů korun a podle pojišťoven budou ještě výrazně stoupat. Srážky totiž v minulých dnech také například poničily zemědělcům úrodu a zabíjely ryby. Meteorologové navíc varují před povodněmi v Plzeňském kraji.

Značné problémy ve středu přinesla velká voda ve středních Čechách. Ve Zduchovicích na Příbramsku se ráno protrhla hráz rybníka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Obcemi se prohnala voda z rybníka

"Jeden dům byl zatopený v přízemí do jednoho metru, byly evakuovány tři osoby. Stav je nyní stabilizovaný, pokud nezačne znovu pršet," řekl odpoledne starosta Zduchovic Petr Švagr. Vodu na místě odčerpávají hasiči. Podél potoku je místy podemletý břeh a voda strhla i několik cest. Rozsah škod musí na místě posoudit statik.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Vodní příval vzniklý protržením hráze zduchovického rybníka se prohnal Kamýkem nad Vltavou. I zde voda opadla, ale odplavila několik svahů přímo u domů. "Nyní je zde statik a monitoruje, zda svahy neujedou natolik, že by hrozilo zřícení domů," uvedl starosta obce Petr Halada. Silnice mezi oběma obcemi je uzavřena.

Déšť podemlel trať

Na Mladoboleslavsku zase déšť podemlel trať mezi Prahou a Turnovem. Doprava je od úterního večera zastavena, všechny dálkové vlaky a většinu regionálních spojů nahradily autobusy.

Hladiny řek ve Středočeském kraji zatím nedosáhly povodňového stupně, ale kraj sleduje zprávy meteorologů a případně ve čtvrtek svolá pracovní skupinu povodňové komise.

"Na tocích v povodí Berounky lze očekávat dosažení 1. stupně povodňové aktivity a ojediněle nelze vyloučit dosažení vyšších hodnot," uvedla mluvčí středočeského kraje Nicole Merinová.

Všechna vodní díla Vltavské kaskády mají podle ní volný prostor pro zachycení zvýšených průtoků a zčásti také volný zásobní prostor.

V Klatovech se propadla střecha

Meteorologové varují před povodněmi v Plzeňském kraji, kde jsou už od rána na nejvyšším stupni povodňové aktivity řeky Klabava a Úslava. Bouřky budou sice od noci postupně ustávat, výstraha před povodněmi v Plzeňském kraji ale platí až do čtvrtečního večera.

Kvůli silnému dešti se ve středu odpoledne propadla část střechy objektu v areálu firmy EMP-Centauri v Klatovech - Lubech. Hasiči z objektu evakuovali 22 lidí, nikomu se nic nestalo, řekl řídící důstojník krajských hasičů Pavel Hrůša.

Rovná střecha se podle něj částečně propadla nad jídelnou v dvoupodlažním objektu, který má železobetonovou konstrukci. Těsně pod střechou v tu chvíli nikdo nebyl.

"Z jídelny nedlouho před tím odešli lidé, šla tam uklidit uklízečka. Slyšela nějaké zvuky, tak odešla. Hned potom se střecha propadla," popsal Hrůša. Střecha byla plechová, byla krytá polystyrenem a lepenkou. Vytrvalým deštěm se zřejmě ucpaly vpusti. Na pádu střechy mohla mít vinu také váha nahromaděné vody, řekl hasič.

Případem se zabývá klatovská policie. "Policie případ dále šetří a bude probíhat znalecké zkoumání," doplnila policejní mluvčí Dana Ladmanová.

Klatovy jsou podle meteorologů jedním z míst, kde jsou za posledních 24 hodin srážky v Plzeňském kraji nejvydatnější. Podle Petry Opatrné z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu spadlo v kraji nejvíc srážek v Míšově v Brdech - přes 100 milimetrů za 24 hodin, v Klatovech to bylo kolem 65 milimetrů.

Přívalové deště postihly i pražskou botanickou zahraduVideo: Pavel Florian , Novinky

Voda opět řádila na Jesenicku 

Voda ve středu opět potrápila obyvatele části Jesenicka. V podvečer se téměř opakovala situace z úterý. „Stejný scénář jako předchozího dne. Přívalové deště způsobily lokální záplavy v místech, kde voda obyvatele ohrožovala již v úterý. Obce Písečná, Česká Ves, Zlaté Hory, Hradec - Nová Ves a Mikulovice opět čelí zatopení vodou z polí,“ řekl Právu okolo 19.30 hodin mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Hasiči podle něj na různých místech vyjíždějí k monitoringu, čištění propustí či čerpání vody. „V České Vsi hasiči požádali o uzávěru komunikace a požadují pytle s pískem pro stavění provizorních hrází k zamezení valící se vody z polí, která rychle zvyšuje hladiny říček, které za normální situace téměř vysychají,“ uvedl mluvčí.

Operační středisko hasičů podle něj stále přijímá nové žádosti o pomoc. „Většina žádostí je pro čerpání vody ze zatopených suterénů či sklepů. Vše je naštěstí bez zranění osob či úhynu zvířat,“ dodal Hošák.

Bouřky a související přívalové deště zasáhly Česko už v minulých dnech. Jen v úterý zasahovali hasiči v celé republice u téměř 400 událostí, nejčastěji v Praze, Moravskoslezském, Středočeském a Ústeckém kraji.

Pojišťovny již řeší po bouřkách tisíce žádostí o náhradu škod, které činí dohromady desítky miliónů korun. Počet a objem škod v dalších dnech ještě podle pojišťoven výrazně poroste. Krupobití, které také bouřky přinesly, například v posledních dnech zničilo část úrody ovoce v severních Čechách. Na Zlínsku zase vylovili pracovníci Povodí Moravy asi 300 kilo uhynulých ryb, které zřejmě zabily splašky vyplavené deštěm do řeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám