Hlavní obsah

Silnice pod sněhem, ledovka a špatná viditelnost. Řidiči v Česku bojují s počasím

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Intenzivní sněžení značně komplikuje život řidičům v Moravskoslezském kraji. Na Opavsku může vrstva nového sněhu na některých silnicích dosáhnout až sedmi centimetrů, varují silničáři. Velké problémy hlásí také řidiči z Olomouckého kraje. Jízda je obtížná nejen kvůli sněhu, ale i nízké viditelnosti vzhledem k hustému sněžení.

Foto: Büttner Jens, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Na silnicích v Moravskoslezském kraji musí počítat řidiči s problémy nejen na silnicích nižších tříd, ale i na D1, kde je vysoká vrstva rozbředlého sněhu. Meteorologové upozorňují, že sněžit by mělo po celý den, srážky budou ustávat až večer a kvůli poklesu teploty hrozí zmrazky a náledí.

Husté sněžení komplikuje provoz v neděli ráno také na silnicích v Olomouckém kraji, na kterých je několik centimetrů rozbředlého sněhu. Silnice jsou proto sjízdné se zvýšenou opatrností. Opatrně by ráno měli řidiči jezdit také po dálnicích. Kluzké jsou v kraji kvůli rozbředlému sněhu dálnice D35, D46 a D1. V kraji stále sněží, což snižuje dohlednost.

Ledové plotny v Orlických horách

Vydatně sněžilo a sněží také v části východních Čech. Řidiči musejí být opatrní zejména na Rychnovsku a Orlickoústecku, kde na silnicích ve vyšších polohách leží rozbředlý nebo ujetý sníh. Na Vysokomýtsku mohou vozovky namrzat. Hlavní silniční tahy v Královéhradeckém a Pardubickém kraji byly po chemickém ošetření většinou mokré, uvedli silničáři.

V Krkonoších leží ujetá a místy i zledovatělá vrstva sněhu na silnici druhé třídy na hraniční přechod s Polskem na Pomezních boudách. Ledové plotny jsou místy na silnicích v Orlických horách. Zbytky rozbředlého sněhu po pluhování dnes ráno ležely na silnicích na Náchodsku.

Námraza na jižní Moravě

Silničáři na jižní Moravě varují před namrzáním komunikací. Místy padá déšť se sněhem, na Vyškovsku se objevuje mrznoucí mrholení, na Břeclavsku a Hodonínsku je nasněženo. V okolí dálnice D1 může být snížená dohlednost vlivem srážek a v úseku na Vyškovsku může být rozbředlý sníh. V okolí dálnice D2 padá déšť se sněhem. Námraza hrozí především na Vyškovsku, Brněnsku a v Brně.

Silnice na Vysočině a jihu Čech jsou s opatrností sjízdné. Leží na nich místy nová vrstva sněhu, hlavní tahy jsou po solení mokré. Dobrou viditelnost na silnicích může komplikovat mlha, na Vysočině mrznoucí.

Reklama

Výběr článků

Načítám