Hlavní obsah

Silnice jsou většinou sjízdné, sníh padal jen místy

Podle silničářů jsou komunikace na většině území České republiky sjízdné. Je vhodné zpomalit a jet opatrně, sníh ale hrozí spíše jen ve vyšších polohách.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Sněžný pluh

Článek

V Praze v neděli padá déšt se sněhem, silnice většinou nejsou namrzlé. Teploty budou mírně nad nulou.

Sníh v PrazeVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

Silnice v Jihočeském kraji jsou podle krajské správy a údržby silnic s opatrností sjízdné. Po 06:00 začalo sněžit, ošetřené vozovky jsou většinou mokré. Obezřetní by měli být řidiči hlavně v lesních úsecích, kde může být skrytý led či námraza. Silničáři po ránu do terénu vyjeli s asi 60 sypači.

V kraji v noci teploty klesly k minus pěti stupňům Celsia, po 07:00 však již bylo nad nulou. Během dne silničáři neočekávají v dopravě větší komplikace. Pokud zůstanou teploty nad nulou, silnice budou převážně mokré.

Podle předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu bude v neděli na jihu Čech oblačno až zataženo, sněžit bude hlavně během dopoledne, odpoledne přeháňky ustanou. Nejvyšší teploty budou od minus jednoho stupně Celsia po dva stupně nad nulou.

Silnice na severu Čech jsou sjízdné bez omezení, téměř nesněžilo

Silnice na severu Čech jsou sjízdné bez omezení. V Libereckém kraji vyjeli ráno silničáři jednou, ošetřili komunikaci I/10 z Tanvaldu směrem na Harrachov na Jablonecku, řekl dispečer ze společnosti Silnice LK, která má komunikace v kraji na starosti. V Ústeckém kraji jsou komunikace podle dispečerky ze Správy a údržby silnic ošetřené, místy vymrzlé a suché.

„Některé silnice jsme ošetřili už večer,“ sdělil za Liberecký kraj dispečer. Na většině území sníh nenapadl. Z dopravních informací ředitelství silnic a dálnic vyplývá, že zbytky sněhu leží na silnici třetí třídy v Kořenově na Jablonecku.

V obou krajích se mohou během dne objevit sněhově přeháňky, v nížinách smíšené. Na horách se mohou teploty podle meteorologů dostat k minus čtyřem stupňům Celsia.

Na nesolených silnicích ve vyšších partiích Orlických horách leží vrstva ujetého sněhu. Na některých místech v Královéhradeckém kraji se dnes ráno objevilo sněžení. Ojediněle by se na silnicích mohly objevit náledí nebo zmrazky, uvedli silničáři a meteorologové.

S výjimkou Jičínska a Novopacka platí pro celý Královéhradecký kraj dnes výstraha před sněžením. Místy by mohlo napadnout pět až deset centimetrů sněhu," uvedli meteorologové. Výstraha platí do dnešních 20:00. V nižších polohách kraje by mělo pršet.

V Pardubickém kraji zbytky rozbředlého sněhu

Na silnicích nižších tříd v Pardubickém kraji leží po sněžení zbytky rozbředlého sněhu. Řidiči musejí být opatrní ve vyšších polohách Chrudimska, Orlickoústecka a Svitavska. V jihovýchodní části kraje hrozí na silnicích náledí nebo zmrazky. Při mrznoucích mlhách by se mohla tvořit námraza, uvedli silničáři a meteorologové.

Zbytky sněhu po pluhování pokrývají především silnice na Hlinecku, Lanškrounsku, Litomyšlsku, Moravskotřebovsku, Žamberecku a v Železných horách. Na silnici první třídy číslo 11 v úseku od Jablonného nad Orlicí přes Suchý vrch do Červené Vody silničáři po pátečním silném sněžení osadili značky nařizující řidičům použití sněhových řetězů.

V Moravskoslezském kraji jsou silnice po pátečním celodenním sněžení sjízdné často jen se zvýšenu opatrností. Místy na komunikacích leží zbytky rozbředlého sněhu. Vyplývá to z informací Ředitelství silnic a dálnic.

Ve vyšších polohách Bruntálska a Frýdecko-Místecka leží ujetá vrstva sněhu. Na Opavsku jsou silnice častěji holé a mokré, místy namrzlé. Podobná je situace i na Novojičínsku. Naopak v Ostravě jsou silnice sjízdné bez omezení.

Na devatenáctikilometrovém úseku silnice I/56 na Frýdecko-Místecku v Beskydech mezi obcemi Ostravice a Bílá platí stále do 29. listopadu v obou směrech zákaz vjezdu pro nákladní vozy těžší 12 tun. Silnice je jedním z hlavních tahů na Slovensko.

Úsek silnice mezi Ostravicí a Bílou policie uzavírá v zimním období často. Na této beskydské komunikaci silničáři nesmějí s ohledem na ochranu vody v přehradě Šance používat k údržbě silnic sůl. Vozovku sypou jen drtí. Hlavně po vydatném sněžení je pak cesta hůře průjezdná. Problémy v úseku mívaly v minulosti kamiony, které silnici často zcela ucpaly. Proto tam policie z preventivních důvodů začala vjezd kamionů v zimním období regulovat.

Sníh v Brně

Vozovky v Jihomoravském kraji jsou po pátečním sněžení sjízdné se zvýšenou opatrností, místy mohou namrzat. Silnice protínající Drahanskou vrchovinu mezi Drnovicemi a Podomím na Vyškovsku je uzavřená pro nákladní auta nad 12 tun. Většina silnic v kraji je chemicky ošetřena, na Blanensku místy leží zledovatělá vrstva sněhu s vyjetými kolejemi, zjistila ČTK z webu Správy a údržby silnic Jihomoravského kraje.

Všech 21 posypových vozů vyslal ráno do ulic také podnik Brněnské komunikace. Výjezd začal ve 03:00. Bylo zapotřebí pluhovat 147 kilometrů vozovky a chemicky ošetřit 907 kilometrů silnic na území Brna. Sypače spotřebovaly 151 tun materiálu.

Silnice ve vyšších polohách Olomouckého kraje pokryl sníh, sjízdné jsou se zvýšenou opatrností. Policisté a hasiči měli v pátek kvůli nehodám, které zřejmě vznikly v souvislosti se sněžením, osm výjezdů.

Silnice na Vysočině jsou s opatrností sjízdné. V celém kraji sněží, vozovky jsou mokré nebo se slabou vrstvou sněhu. Teploty jsou pod nulou. Podle dispečinku krajské správy a údržby silnic jezdila její technika v noci hlavně na Třebíčsku. Po 07:00 musela kvůli sněžení vyrazit i v ostatních okresech.

Podle Českého hydrometeorologického ústavu bude na Vysočině zataženo se sněžením, které bude ustávat až odpoledne postupně od jihu. Místy hrozí náledí a zmrazky. Nejvyšší odpolední teploty budou od minus dvou stupňů Celsia po jeden stupeň nad nulou.

Meteorologové v sobotu uvedli, že přes Českou republiky přejde dnes v pásu od Šumavy přes Vysočinu po Krkonoše sněžení, během něhož může napadnout až deset centimetrů sněhu, na horách až 15 centimetrů. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí dnes mezi 06:00 a 20:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám