Hlavní obsah

Šikana malých podnikatelů za jedna, daně za pět. ODS vystavila vládě vysvědčení

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

S koncem školního roku přišli občanští demokraté s vysvědčením pro vládní koalici. V odstraňování byrokracie a daňové politice Sobotkův kabinet ohodnotili pětkou, za šikanu malých podnikatelů dostala vláda jedničku. ODS také vadí, že koalice dostatečně neinvestovala.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala.

Článek

Vláda se tři a půl roku podle šéfa ODS Petra Fialy tvářila jako úspěšná, ale byla to jen marketingová bublina.

„Odpovídá tomu i vysvědčení, které dnes vládě vystavujeme. Výborná byla vláda právě jen ve vlastním marketingu, v podpoře velkých firem a naopak šikaně malých,“ prohlásil Fiala. Naopak propadla v daňové politice a v odstraňování byrokracie. Kabinetu vytkl, že dostatečně neinvestoval do dopravy, vzdělání či do inovací.

Foto: ODS

ČSSD nese přímou odpovědnost za to, že jako strana s premiérem dopustila projídání hospodářského růstu, i za to, že nechala vyrůst a posílit Andreje Babiše navzdory všem jeho aférám,“ dodal předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Hnutí ANO podle něj zase nese přímou zodpovědnost za šikanování slušných lidí, za elektronickou evidenci tržeb a za komplikované vysoké daně a za stále vysoké odvody.

Stanjura se pustil i do lidovců. KDU-ČSL šla podle něj do vlády jako rozumná protiváha. „Zklamala ale na plné čáře. Neprosadila nic, ničemu nezabránila a vyjádření pana Bělobrádka, že teď vlastně nemají s ničím nic společného, považuji za trapné,“ kritizoval.

Šéf lidovců Pavel Bělobrádek na kritiku reagoval se slovy, že ODS na tom musí být špatně, když se na tiskové konferenci klubu snižuje k podlé lži vůči jemu i KDU-ČSL. „Je to ubohé,” napsal Novinkám Bělobrádek.

Při vlastní sebereflexi Fiala prohlásil, že ODS dělá konstruktivní práci. „Po roce 2013 jsme prošli složitým obdobím, velmi podrobně jsme mluvili o našich chybách, toto období jsme překonali, o nedostatcích jsme v minulosti mluvili podrobně, není důvod se k tomu vracet,“ konstatoval.

Občanští demokraté vystavují vysvědčení vládě pravidelně. Loni v pololetí například kabinet oznámkovali ze socialismu, za který mu udělili jedničku, či za migraci, ve které podle ODS vláda propadla.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám