Hlavní obsah

Seznam trestních oznámení, která padla v souvislosti s vládní krizí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie má od vypuknutí vládní krize plné ruce práce, jedno trestní oznámení střídá druhé a žádný politik si nemůže být jist dnem, kdy přijde řada na něj. Nejvíce toho bude muset policistům vysvětlovat ministr dopravy v demisi Vít Bárta (VV), k výslechu ale možná půjdou také ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) nebo ministr zemědělství Ivan Fuksa (ODS).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vít Bárta

Článek

4. dubna - Předseda VV Radek John řekl, že tehdejší poslanec Věcí veřejných Jaroslav Škárka, jehož výroky pro časopis Respekt bezprostředně odstartovaly současnou koaliční krizi, stranu poškozuje a že kvůli aféře podal John trestní oznámení na neznámého pachatele.

6. dubna - U Městského státního zastupitelství v Praze podal Škárka trestní oznámení. Přinesl tam i obálku se 170 tisíci korunami, které prý dostal od neformálního šéfa strany Víta Bárty za loajalitu a prosazování jeho zájmů ve straně, a další dokumenty mimo jiné o sledování politiků v Praze 1 agenturou ABL a tajné smlouvy s poslanci VV.

- Týž den podala trestní oznámení kvůli údajnému uplácení také tehdejší předsedkyně poslaneckého klubu VV Kristýna Kočí, a to kvůli půl miliónu korun, které 1. dubna dostala od Víta Bárty.

7. dubna - Bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek oznámil, že získal dokumenty určené k jeho diskreditaci, které vyrobila firma ABL. Paroubek řekl, že materiály dostal ve středu od poslance zvoleného za VV Stanislava Humla a že o ně rozšířil trestní oznámení, která podal již dříve na Víta Bártu, jenž dříve firmu ABL vlastnil.

12. dubna - VV podaly na pražské vrchní státní zastupitelství trestní oznámení kvůli nakládání s penězi státního podniku Lesy ČR, které strana považuje za nezákonné. Další trestní oznámení VV podaly na povolovací proces internetového hazardu. Oznámení nepřímo míří na ministry zemědělství Ivana Fuksu (ODS) a financí Miroslava Kalouska (TOP 09), jejich odchod VV prosazují.

14. dubna - VV oznámily, že se chystají podat trestní oznámení na ministra financí Kalouska. Vadí jim údajné podvody při rozhodování o chybně využitých státních dotacích. Ministr prý o problémech dlouhodobě ví, ale neřeší je. Poslanec VV Josef Novotný oznámení, jak řekl, připravuje se stranickým kolegou Michalem Babákem, podle něhož ale musí o podání trestního oznámení nejprve společně rozhodnout poslanci VV.

Odborníci: Politici často zneužívají trestní oznámení
Politici podle odborníků často zneužívají podávání trestních oznámení k politickému boji nebo k svému zviditelnění. Někteří právníci hovoří o inflaci trestních oznámení nebo o tom, že se jejich podávání stává folklórem či koníčkem. Trestní oznámení politiků navíc podle některých z nich vystavují policii tlaku nebo ji zdržují."Podle mě je to jednoznačně prostředek PR. Úloha toho trestního oznámení je jediná: podat ho, oznámit to médiím a nechat to projít články," míní například bývalý kriminalista a konzultant protikorupční organizace Transparency International Václav Láska.Podobně se vyjádřil i advokát Václav Vlk. "Že ta trestní oznámení jsou prostředkem politického boje a PR těch lidí, o tom, myslím, není žádného sporu. Podávání trestních oznámení, jako účelových záležitostí pro utváření nátlaku na politické či hospodářské oponenty, je běžným českým hobby," řekl.K možnosti, že je podávání trestních oznámení politiky spíš nástrojem politického boje a marketingu, než že by byla podání důvodná, se kloní i politolog a právník Miroslav Mareš. "Veřejnost často není informovaná, co to vlastně to trestní oznámení je, tak si myslím, že to skutečně často směřuje spíš k PR a možná i k určitému zastrašování protivníků, než k tomu, že by to reálně mělo nějakou šanci na úspěch," uvedl.Připomněl, že vyhledávání kriminality by se měla věnovat především policie a státní zástupci. Podobně se minulý týden v pořadu České televize Hydepark vyjádřil i předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, podle něhož je policie povinna stíhat každý trestný čin, o kterém se dozví, a trestní oznámení nepotřebuje. Zemi, kde ministr vnitra podává trestní oznámení "své" policii, označil za Absurdistán."Mně je líto policie, protože tady je inflace samých trestních oznámení, přitom trestní oznámení má smysl jenom tehdy, kdy mohu podat nějaký hmatatelný důkaz, který bych měl předat orgánům trestního řízení. Ale jinak ta policie a státní zastupitelství musí jednat sponte sua (z vlastní vůle), nikoli jenom na základě, promiňte mi to, ale udání, kterými se to nyní hemží a jeden na druhého pořád dává trestní oznámení - ministr financí na celou vládu, já nevím - před několika lety, jeden ministr na druhého ministra," prohlásil Rychetský.

Reklama

Výběr článků

Načítám