Hlavní obsah

Sestra bratří Mašínů odmítla převzít řád pro svého otce

PRAHA
Aktualizováno

Zdena Mašínová, sestra Ctirada a Josefa Mašínových, odmítla v pondělí převzít z rukou ministryně obrany Vlasty Parkanové vyznamenání, které Parkanová chtěla udělit posmrtně jejímu otci, generálu Josefu Mašínovi. Ten byl v roce 1942 popraven nacisty pro svou odbojovou činnost.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (vpravo) s dcerou generála Josefa Mašína Zdenou Mašínovou.

Článek

Mašínové vadilo, že se ve stejné místnosti nacházela i předsedkyně Konfederace politických vězňů Naděžda Kavalírová, která podle vyjádření Mašínové není bezúhonná.

Mašínová kritizovala pracovní činnost Kavalírové v období normalizace i její údajnou "neznámou minulost". "Pro mě je konkrétní pouze to, že tato paní byla celou normalizaci zaměstnána na ministerstvu sociálních věcí a její manžel, že byl na ministerstvu vnitra. To je pro mě nepřijatelné," řekla novinářům pevným hlasem Mašínová.

Kavalírová s Mašínovou nesouhlasí. Myslí si, že Mašínová by lépe měla hájit rodinné jméno. "Ona by měla být hrdou nositelkou skvělého jména po svých rodičích i báječných bratrech. To, co dneska zaznělo, je pod úroveň. Je to podpásovka," řekla pohnutým hlasem Kavalírová.

Vyznamenání udělovala Parkanová v souvislosti s 90. výročím vzniku samostatného Československého státu. Zatímco generálu Mašínovi, který byl jedním z legendárních odbojářů, pro něž se již za doby jejich působení v tehdejším protektorátu vžilo označení Tři králové, chtěla ministryně in memoriam udělit Kříž obrany státu, Kavalírová obdržela vyznamenání Zlaté lípy ministra obrany České republiky.

Parkanová: Nebudu nikoho soudit

Ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL) nechtěla odmítnutí Mašínové soudit. "Pro mě jsou to obě staré dámy, které zasluhují úcty, a já je prostě soudit nebudu," uvedla s tím, že jí nepřísluší ani spor urovnávat. Příčiny postoje Mašínové podle ministryně můžou být například v osobní rovině. "Potom je dobré, když si ty věci vysvětlí spolu," podotkla. Doplnila, že postoj Mašínové však může mít i "historický podtext".

Prezident Václav Klaus povýšil in memoriam Josefa Mašína do hodnosti brigádního generála v květnu 2005. Spolu s ním byli tehdy povýšeni i jeho spolupracovníci Josef Balabán a Václav Morávek. Balabán se stal taktéž brigádním generálem, Morávek byl povýšen na podplukovníka.

Oceněny byly tři desítky osob

Parkanová nová resortní vyznamenání v pondělí poprvé udělila celkem asi třem desítkám osobností. Akce se konala při příležitosti 90. výročí vzniku samostatného československého státu. Kříž obrany státu mimo jiné obdržel také válečný veterán Tomáš Sedláček. In memoriam také toto vyznamenání získali například legendární letec František Fajtl nebo parašutista Jan Kubiš. Vyznamenání Zlaté lípy mimo jiné pro sebe i svoji matku převzala dcera Milady Horákové Jana Kánská. Oceněn byl i bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

Zřízením Kříže obrany státu a Vyznamenání Zlaté lípy navazuje ministerstvo obrany na tradici obdobných resortních vyznamenání udělovaných v prvorepublikovém období. První ocenění je udělováno zejména za bojové a vojenské činy či záchranu lidských životů, druhé za výrazný přínos pro rozvoj obrany a bezpečnosti České republiky.

Reklama

Výběr článků

Načítám