Hlavní obsah

Šestice senátorů připravila ústavní žalobu na Zemana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátorský Klub pro liberální demokracii připravil ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana pro údajné hrubé porušení Ústavy. Ke schválení návrhu je třeba souhlas tří pětin přítomných senátorů a s podáním by muselo souhlasit i 120 poslanců. V úterý to oznámil senátor Václav Láska.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Teď budeme jednat s kolegy senátory, sbírat jejich postřehy a připomínky. No a pak posbírat 27 podpisů pod žalobu a hurá s ní na plénum Senátu,“ popsal Láska na Twitteru další kroky. Klub pro liberální demokracii má šest členů.

V návrhu je prezidentovi vyčítáno mimo jiné to, že  v roce 2013 jmenoval vládu premiéra Jiřího Rusnoka, ačkoliv ve Sněmovně existovala ustálená většina, která mohla kabinet sestavit a podpořit.

Dalším prohřeškem je například lánská schůzku s několika představiteli ČSSD, která měla obejít Bohuslava Sobotku coby předsedu strany.

Padesátistránkový materiál by musela schválit ústavní většina obou parlamentních komor, což je zejména s ohledem na rozložení sil ve Sněmovně nepravděpodobné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám