Hlavní obsah

Šesté opičí neštovice v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šestý případ opičích neštovic v Česku se ve středu potvrdil v Praze, stejně jako předešlé případy. Informovala o tom pražská hygienická stanice, podle které jde o 34letého cizince. Má pobyt v Česku, původem je z některé ze zemí EU.

Foto: Cdc, Reuters

Snímek kůže člověka infikovaného virem opičích neštovic pod mikroskopem

Článek

Hygienici kvůli ochraně osobních údajů nesdělili detaily. Podobně jako někteří z dříve nakažených zůstává v domácí izolaci. Trvat by měla aspoň tři týdny. Dotyčný trpěl zvýšenou teplotou, zimnicí, únavou, bolestí hlavy a pigmentací na některých částech těla. Podobné to bylo i u předchozích případů.

Většina dovezena

Většina nakažených si zřejmě přivezla infekci ze zahraničí. Podle hygieniků byli někteří na dovolené v Portugalsku, další na Kanárských ostrovech nebo v belgických Antverpách na festivalu zaměřeném na gay komunitu. První případ v Česku předběžně potvrdil Státní zdravotní ústav (SZÚ) před osmi dny.

Infektolog: Na opičí neštovice máme léky i vakcíny, to u covidu nebylo

Domácí

Západoafrický kmen opičích neštovic, který se momentálně Evropou šíří, způsobuje mírný průběh nemoci s nízkým rizikem úmrtí.

Podle odborníků je pro nakažení se potřeba dlouhý a blízký kontakt s nemocným, riziko masivního šíření je tak malé. Inkubační doba však může být až 21 dnů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám