Hlavní obsah

Seniorka Ljuba utekla z Ukrajiny jen se dvěma kočkami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zůstat, nebo v 69 letech opustit Ukrajinu? Váhat přestala Ljuba Vodjanko v momentě, když ruští vojáci bombardovali Kyjev. Popadla své dvě milované kočky a vydala se do Plzně. „Bylo to opravdu těžké rozhodnutí, ale u nás už to není bezpečné. Hrozně se mi po domově stýská,“ řekla.

Foto: Foto PRÁVO – Klára Mrázová

Ljuba Vodjanko s kočkami Kuňou a Dinou.

Článek

„Už jsem neměla žádné jídlo. V obchodech chyběly potraviny. Nemohla jsem nakrmit Dinu a Kuňu. Ty jsem chtěla zachránit,“ zdůrazňuje žena, pro niž jsou kočky členky rodiny.

Na cestě strávila dlouhých šest dní. Z Kyjeva zamířila nejdříve do Lvova, kde se krátce ukrývala. Potom pokračovala do Mukačeva a dále přes Maďarsko až do České republiky. Na Ukrajině zůstávají její blízcí. Ljuba se vydala za svým synem, který žije a pracuje právě v Plzni. Získala dočasný azyl na ubytovně v malesickém zámku.

Přes 20 tisíc uprchlíků z Ukrajiny má zájem o práci v Česku

Domácí

„Jsem vděčná. Nic mi tu neschází. Hlavně tady můžu být se svými mazlíčky. Syn je také na ubytovně, k němu bych se nevešla. Ale navštěvuje mě,“ říká.

Ve skromně zařízeném pokoji má Ljuba opravdu jen pár věcí – oblečení, základní potraviny a také dvě ikony, jež si přivezla z rodné země.

„Jednu mi daroval mladší syn, druhou zase kamarádka. Každý den u nich pláču a modlím se za Ukrajinu, aby už válka skončila. Modlím se také za Čechy, protože nám tolik pomáháte,“ líčí žena a jen těžko skrývá dojetí. V těžkých chvílích ji vždycky rozveselí Dina a Kuňa. „Sílu mi dodávají i všichni dobří lidé kolem. Snažím se být statečná,“ uvádí.

„I když jsem byla v důchodu, pořád jsem pracovala. Uklízela jsem. To bych mohla dělat i tady nebo cokoliv jiného,“ přeje si Ljuba, která byla před penzí zaměstnaná ve zbrojovce.

Majitel obchodu na Slovensku zakázal vstup uprchlíkům z Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Není ovšem jedinou seniorkou, jež zůstává v provizorních podmínkách malesického zámku. Objekt je soukromý, aktuálně v něm bydlí asi 100 lidí. „Převažují matky s dětmi. Zorganizovali jsme pro ně humanitární sbírku potravin a oblečení. Pomoc od místních je neskutečná,“ uvedl starosta devátého plzeňského obvodu Aleš Tolar.

Reklama

Výběr článků

Načítám