Hlavní obsah

Senátoři ze tří klubů podali ústavní stížnost na reformu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zástupci senátorských klubů ČSSD, SNK a KOD podali k Ústavnímu soudu návrh na zrušení některých částí zákona o stabilizaci veřejných rozpočtů. Po stížnostech KSČM a ČSSD je to již třetí protest k ÚS proti koaličnímu balíku reforem.

Článek

Právo o tom informovala senátorka Soňa Paukrtová z Klubu otevřené demokracie.

Senátoři navrhují zrušit novely zákona o účetnictví, o veřejném zdravotním pojištění a změny zákonů o cenách. Do zákona o stabilizaci veřejných financí byly tyto úpravy přidány jako takzvané přílepky.

Ústavní soud počátkem roku označil tento způsob schvalování zákonů, tedy připojení změny jednoho zákona k návrhu nesouvisejícího zákona, za protiústavní.

Návrh na zrušení reformy financí podal Ústavnímu soudu jako první předseda klubu poslanců ČSSD Michal Hašek 22. října. Zákonu vytýká například poplatky u lékaře i způsob, jakým byl projednáván. Jako druhý podal návrh Filip jménem poslanců KSČM, připojilo se též několik sociálně demokratických poslanců.

Porušeno podle něj bylo například legitimní očekávání voličů, protože finanční reformu Sněmovna schválila jen díky dvěma bývalým sociálně demokratickým poslancům Michalu Pohankovi a Miloši Melčákovi. Vytýká také zákonu zavedení daně z takzvané superhrubé mzdy.

Ústavní soud žádost komunistů odmítl, jako důvod uvedl to, že podobný návrh už podala ČSSD. Předseda komunistů Vojtěch Filip takové rozhodnutí považuje za skandální.

Reforma veřejných financí by měla začít platit od ledna.

Reklama

Související články

Komunisté podali ústavní stížnost na reformu

Komunisté připravili vlastní návrh, ve kterém se u Ústavního soudu domáhají zrušení zákona o reformě veřejných financí. Žádají rovněž o přednostní rozhodnutí...

Výběr článků

Načítám