Hlavní obsah

Senátoři sbírali zkušenosti v kibucu. Na výletě za 320 tisíc

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známé heslo cestovní kanceláře Za hranice všedních dnů by si nejspíš mohla vtisknout do štítu horní parlamentní komora. Navzdory nutnosti miliónových úspor si senátoři na své cesty podle všeho sáhnout nenechají.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Jednací místnost Senátu. Ilustrační foto

Článek

Naznačuje to třeba cestovatelská aktivita členů senátního hospodářského výboru, kterým se patrně tolik zalíbilo v Izraeli a na palestinských územích, že v průběhu třinácti měsíců navštívila vždy čtyřčlenná delegace tato místa hned dvakrát, vždy po čtyřech dnech.

Díky tomu tak skupina senátorů domů přivezla zkušenosti třeba i z tamních kibuců, poučila se z chystané výroby elektromobilů nebo provozu solárních elektráren, ale také z výroby košer vín. Se svými protějšky se také např. soustředili na „anatomii světové hospodářské krize“.

Podle informací ze Senátu stály obě cesty celkem 320 tisíc korun včetně ubytování, diet a letenek.

„Žádné výlety“

Senátoři na svých cestách nevidí nic špatného. Naopak. Prý při nich otevírají dveře českým podnikatelům. „Zahraniční cesty hospodářského výboru pod mým vedením jsou pokaždé pracovní, vždy se snažíme, aby se získala nějaká zakázka pro české firmy,“ řekl Právu šéf výboru Jan Hajda (ČSSD). Přítomen byl na obou cestách. Loni v květnu i letos v červnu. „Náš výbor žádné výlety nepřipouští,“ dodal Hajda.

Obě cesty do Izraele a na palestinská území považuje na užitečné. „Zjišťovali jsme, jak pokračuje na palestinských územích český projekt na řízení vodního hospodářství, testovali jsme možnosti exportu českých firem, protože na palestinských územích je třeba zájem o sušené mléko,“ vypočítal.

Opakovanou cestou do oblasti byl nicméně zaskočen šéf Senátu Přemysl Sobotka (ODS), který byl sám na oficiální návštěvě Izraele počátkem června, i šéf zahraničního výboru Jiří Dienstbier (za ČSSD). „O té cestě nic nevím, ale v každém případě jet dvakrát na jedno místo je divné,“ řekl Právu šéf výboru.

Podle Sobotky záleží na každém výboru, jak naloží s přidělenými penězi. Pro letošek má horní komora na cesty celkem šestnáct miliónů.

Kohout: někdy je to tristní

„Parlamentní diplomacie je užitečná,“ řekl Právu exministr zahraničí a dlouholetý diplomat Jan Kohout (za ČSSD). Jde třeba o cesty, které jsou spojené s projednáváním dvoustranných smluv parlamenty, nebo o navazování kontaktů. To ale ani jedna z cest senátního hospodářského výboru zjevně nebyla.

S cestami zákonodárců má Kohout rozdílné zkušenosti. „Zažil jsem situace, kdy to bylo tristní,“ řekl bez upřesnění. Podle něj vždy záleží na tom, jak je cesta připravena, a také na tom, zda jsou senátoři či poslanci dobře jazykově vybaveni a nejsou odkázáni na tlumočníka.

Ministerstvo zahraničí pro zefektivní diplomacie vydává seznamy zemí, které považuje za prioritní z politických a zejména obchodních důvodů. Ekonomická diplomacie by se tak měla soustředit na Brazílii, Čínu, Egypt, Indii, Kazachstán, Mexiko, Rusko, Srbsko, Turecko, Ukrajinu, USA a Vietnam.

Z dvanáctidenní návštěvy Číny se minulý týden vrátila čtyřčlenná delegace výboru pro životní prostředí. V seznamu ministerstva naopak nefiguruje např. Jižní Korea, kam ve čtvrtek odletěla na osmidenní cestu pětičlenná senátní delegace ústavně právního výboru, ani třeba Dominikánská republika, kam se chystají členové zahraničního výboru.

Zápis napoví
A jak taková zahraniční cesta zákonodárců vypadá? Popisuje ji podrobný zápis, v němž se např. píše:
- Jednání s předsedou Výboru pro hospodářské otázky Knesetu Ofirem Akonisem se soustředilo na anatomii světové hospodářské krize.
- Prohlídka projektu Better Place senátorům umožnila seznámit se s historií, současností a nejbližší budoucností ambiciózní iniciativy, jejímž cílem je úplný přechod od automobilů poháněných uhlovodíkovými palivy k elektromobilům.
- Návštěva kibucu Afikim, který se nachází v údolí Jordánu a je jednou z největších komunálních osad v zemi. Přes neustálé úsilí o intenzifikaci zemědělské výroby tvoří nyní větší část příjmů kibucu prodej elektronicky řízených dojicích zařízení a monitorů skotu a chov a výcvik psů pro domácnosti a zvláštní účely.
- Setkání se zástupci závoduTivall, nacházejícího se v kibucu Lochamei ha-Getaot v severní Galileji, který vyrábí z rostlinných surovin hotová jídla sloužící jako náhrada masa.
- V Šejch Džarráh delegace navštívila dům jedné z ohrožených rodin a seznámila se se situací a kontextem hrozícího vystěhování rodin Hanúnú a Gháuí.
- Ve vinařství Castel Vinery, které se nachází nedaleko Jeruzaléma, se delegace seznámila s výrobou červených a bílých vín progresivní metodou ve francouzských bariqueových sudech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám