Hlavní obsah

Senátoři mohou jednat i po Vánocích, jde o platy

Aktualizováno

Senátoři budou možná zasedat i v průběhu Vánoc. Podle předsedy komory Milana Štěcha (ČSSD) je k tomu nutí liknavost poslanců při jednání o novele zákona o platech ústavních činitelů, na jehož základě by měly této skupině vzrůst příjmy. Senátoři ve středu schůzi zvolili místopředsedkyní Senátu Miluši Horskou. Do křesla ji nominoval Klub pro obnovu demokracie tvořený lidovci a nezávislými. Původní nominant Jiří Čunek (KDU-ČSL) nezískal na minulé schůzi dostatečný počet hlasů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Článek

"Sněmovna svou liknavostí může způsobit, že soudci zůstanou od začátku nového roku bez platů. Senát, který má ze zákona 30 dnů na projednání návrhu, totiž stále nemá předlohu k dispozici," upozornil ve středu Štěch.

"Pokud Sněmovna nepředá Senátu návrh do pondělí 10. prosince, návrh nestihne projít legislativním procesem tak, aby mohl 1. ledna nového roku vstoupit v platnost. Nezapomínejme na to, že po Senátu musí být novela předložena rovněž prezidentovi," dodal.

Kabinet předložil novelu zákona kvůli verdiktu Ústavního soudu, jenž zrušil na podnět soudců ustanovení zákona týkající se růstu soudcovských platů na základě koeficientu k průměrné mzdě.

Platy dalších ústavních činitelů by ještě další dva roky zůstaly stejné. Jejich příjmy by ale stejně vzrostly. Návrh rozpočtového výboru totiž předpokládá, že by se zrušilo zdanění náhrad, které bylo zavedeno od minulého roku a zahrnuje i odvody sociálního a zdravotního pojištění. Například zákonodárci tím tehdy přišli až o pětinu příjmů.

Horská poslední místopředsedkyní

Senátoři ve středu schůzi zvolili místopředsedkyní Senátu Miluši Horskou. Do křesla ji nominoval Klub pro obnovu demokracie tvořený lidovci a nezávislými. Původní nominant Jiří Čunek (KDU-ČSL) nezískal na minulé schůzi dostatečný počet hlasů.

Horská bude zasedat ve vedení komory spolu s Milanem Štěchem, Alenou Gajdůškovou, Zdeňkem Škromachem (všichni ČSSD) a Přemyslem Sobotkou (ODS). V prvním kole získala 54 hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám