Hlavní obsah

Senátoři Hadrava a Bárta chtějí jednat s odsunutými

Právo, ada, nig, kov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři Jan Hadrava (US-DEU) a Zdeněk Bárta (KDU-ČSL) chtějí jednat se Sudetoněmeckým landsmanšaftem (SL), jehož kancelář v Praze v úterý navštívili. Uvažují i o cestě do Mnichova, kde by se setkali také se zástupci SL.

Foto: Jana Melicharová

Rej masek na 1. dětském karnevale v Domašíně u Dobrušky

Článek

"S nikým jsem svou návštěvu nekonzultoval. Nemám s dialogem žádný problém. Sleduji, jak někteří naši politici tu více či méně ne příliš láskyplně hovoří o kanceláři, ale já si myslím, že dialog se má vést, že se má vést na úrovni 21. století, nikoli v nějakém jiném historickém období," vysvětlil Právu Hadrava.

"Jednali jsme o tom, že by bylo dobré uskutečnit návštěvu v Mnichově a setkat se s panem Posseltem, s představiteli bavorské vlády. Jde o to pokusit se bořit ty hranice toho odstupu a jakési štítivosti, která tu zaznívá. Návštěva by to podle mě měla být oficiální, parlamentní", dodal s tím, že ale "ještě není připravena". Dává přednost tomu, aby byla "na pozvání bavorské vlády, nikoli SL. Byli jsme osloveni šéfem kanceláře Peterem Bartonem, zda by takováto cesta byla možná, že by připravil program," uzavřel Hadrava .

Kühnl: ano, mluvit

"Jediná naděje, jak sousedsky žít, je, když prostě budeme spolu mluvit. Můžeme nesouhlasit, můžeme si říkat i kontroverzní věci, ale hlavně je zapotřebí mluvit," řekl poslanec Bárta, který patří ke kritikům dekretů prezidenta republiky: "Zbavení občanství, majetku a posléze vyhnání Němců a Maďarů ze země byla hloupá, mstivá, zejména samotnou tuto zemi poškozující etnická čistka," prohlásil totiž před časem.

Ministr obrany a místopředseda US-DEU Karel Kühnl řekl, že podle něj "je správné udržovat dialog a všechny cesty, kterými se může k našim sousedům dostat informace, že výsledky druhé světové války jsou neměnné."

Podle předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska sudetští Němci nejsou pro českou vládu relevantními partnery. "Osobní iniciativa senátora Bárty je jeho osobním rozhodnutím a s naší politikou má asi společného tolik, jako jeho nesympatie s ilegalizací měkkých drog," řekl Kalousek Právu. Bárta je na rozdíl od KDU-ČSL pro rozlišování měkkých a tvrdých drog.

Prezident Václav Klaus na dotaz Práva k iniciativě Hadravy a Bárty v úterý poznamenal: "Myslím si, že to svědčí o tom, kam tyto strany směřují." Bárta ani Hadrava nepotvrdili informaci pražské kanceláře SL, že "iniciovali nové projekty do budoucnosti, na jejichž realizaci začnou obě strany společně pracovat". Zatím všechny české vlády prohlásily, že jejich partnerem pro dialog je německá vláda, nikoliv nějaký spolek.

Reklama

Výběr článků

Načítám