Hlavní obsah

K abdikaci Zemana senátoři nevyzvali. Milost pro Baláka označili za nepřijatelnou

• Aktualizováno

Senátoři ve středu označili milost prezidenta Miloše Zemana pro šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka za nepřijatelnou. Avizované usnesení, kterým by ho vyzvali k abdikaci, na plénu horní komory neprošlo.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Senát nemůže mlčet k tomu, jak se chová pan prezident a jaké kroky činí,“ uvedla lidovecká senátorka Šárka Jelínková, která schválené usnesení navrhla.

Ve hře byl nicméně ještě jeden návrh z pera ODS a TOP 09, kterým by senátoři vyzvali Zemana k abdikaci. „Chtěla bych tím dát jasný vzkaz, že byly překročené všechny červené čáry a že by měl Zeman vypadnout,“ prohlásila na plénu senátorka ODS Miroslava Němcová.

Zemanova milost může ohrozit důvěru lidí v právní stát, připustil Blažek

Domácí

Ta připomněla také některé prezidentovi kroky, jako byla například ‚viróza‘ při odemykání korunovačních klenotů. Zmínila i jeho hrubá vyjádření do médií.

„Vyzývat prezidenta k abdikaci znamená válku mezi Senátem a Hradem, kterou nikdo nevyhraje,“ reagovala na návrh Jelínková.

Bavme se radši u tučňácích

Podle senátora SEN 21 Přemysla Rabase by se měla zase Zemanova slova ignorovat. Důležitější než milost je podle něj jeho bývalá podpora ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Není podstatné, zda milost udělil. Děláme panu prezidentovi radost, že o něm mluvíme. Bylo by nejlepší ho ignorovat. Bavme se o tučňácích, o nich jsme se dlouho nebavili,“ uvedl.

Vyhnánek o milosti pro Baláka: Kontroverzní je slabé slovo

Domácí

Někteří senátoři kvůli omilostnění Baláka zvažovali i ústavní žalobu na Zemana.

Balák byl 24. března pravomocně odsouzen ke třem letům vězení za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Podle Zemana nebyla zřejmě pro Balákovo odsouzení rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje.

Milost pro Baláka neodpovídá podmínkám, které si prezident dříve stanovil pro její udělení. Zeman už před prezidentskými volbami v roce 2013 řekl, že milosti bude dávat jen ve striktně omezeném okruhu humanitárních případů.

Prezidentovo odůvodnění milosti pro Baláka bylo podle Unie státních zástupců nepřijatelné.

Mohl by začít vypovídat, vysvětluje si milost pro Baláka žalobce

Domácí

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám