Hlavní obsah

Senátor Kolář dal sbohem Unii Svobody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátor Robert Kolář opustil Unii svobody-DEU. Dlouhodobý kritik účasti unionistů ve vládě s ČSSD o tom ve čtvrtek informoval předsedu strany Petra Mareše rezignačním dopisem. Stejným způsobem se rozhodl vystoupit i ze senátorského Klubu otevřené demokracie, v němž mají unionisté většinu.

Foto: Josef Zajíc

Odjezd týmu OSTRAVA !!! na Opel Handy Cyklo Maraton 2015. 28.7. A. Vojkovksá, T. Macura, K. Šebestová, P.Šebesta, T. Grygier, T. Kráčalík.

Článek

Mimo kluby ale během zbývajících dvou let svého senátorského mandátu zůstat nechce. "V tuto chvíli jsem nezávislým senátorem. Určitě vzhledem k mému ještě dvouletému působení v Senátu bych chtěl být součástí nějakého klubu," uvedl.

Chce jednat o vstupu mezi senátory opoziční ODS nebo vládní KDU-ČSL, což jsou pro něj dvě nejpřirozenější varianty, jak řekl. Rozhodnutí by podle něj mělo padnout v horizontu měsíců. Kolář je podle svých slov "vnitřně a názorově nejvíce ztotožněn" s ODS, jejímž členem byl už před rozkolem v této straně, a to do ledna 1998.

ODS by získala v Senátu třetinu

Předseda senátorů ODS Jiří Liška by Kolářův příchod uvítal. ODS by tak získala plnou třetinu křesel v horní komoře, což by jí samotné umožnilo požádat o svolání schůze Senátu nebo navrhovat či odvolávat ústavní žalobu na prezidenta pro velezradu.

Na změnu poměru sil v Senátu by to ale nemělo zásadní dopad. Vládní koalice nemá v horní komoře většinu ani nyní a musí se spoléhat na podporu spřízněných nestraníků. V Senátu na rozdíl od Sněmovny navíc není tak přísně dodržována stranická disciplína.

Za křeslo vděčí lidovcům

KDU-ČSL byla součástí někdejší čtyřkoalice, za niž Kolář před čtyřmi lety úspěšně kandidoval na Prostějovsku. Právě lidovečtí voliči senátorovi pomohli k vítězství nad bývalým ministrem zahraničí Janem Kavanem (ČSSD). I Kolář si toho je vědom, a byl proto jedním z přispěvatelů do pokladny KDU-ČSL. Pokud by se stal členem lidoveckého klubu, upevnilo by to pozici této frakce jako druhé nejpočetnější v Senátu.

Kolář úmysl odejít oznámil už v neděli. "Je to krok, který neotřese světovou politikou ani unií," komentoval tehdy jeho rozhodnutí předseda US-DEU Petr Mareš. Kolářův odchod ovlivnily i spory související s jeho nahrazením Helenou Rögnerovou, lídrem unionistů pro volby do Evropského parlamentu, ve funkci jednoho ze sedmi senátních pozorovatelů v této evropské instituci.

Reklama

Související témata:

Související články

Senátor Kolář vystoupí z Unie svobody

Senátor za Unii svobody Robert Kolář hodlá během několika nejbližších dnů vystoupit ze strany. Uvedl to v nedělním diskusním pořadu televize Nova Sedmička....

Výběr článků

Načítám