Hlavní obsah

Senátní výbory se neshodly v podpoře Gerlocha na ústavního soudce

Senátní výbory se neshodly v podpoře kandidatury Aleše Gerlocha na ústavního soudce. Ústavně-právní výbor v úterý doporučil horní komoře nominaci schválit, výbor pro lidská práva ji odmítl. Senát o tom, zda se Gerloch stane členem Ústavního soudu, rozhodne 20. března.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prorektor Univerzity Karlovy Aleš Gerloch

Článek

Ústavně-právní výbor doporučil v tajné volbě nominaci schválit poměrem 7 : 3. Výbor pro lidská práva ji odmítl v poměru 3 : 2, řekl novinářům jeho předseda Jiří Drahoš (za STAN).

Proti Gerlochově nominaci se už dříve vyslovili lidovci, TOP 09 nebo představitelé Starostů. Vytýkali mu mimo jiné to, že vystupoval jako advokát prezidenta Miloše Zemana, který ho mezi ústavní soudce navrhl. Zeman k námitkám uvedl, že jsou ubohé, ctí Gerlochovu odbornost a považuje ho za uznávanou právní autoritu.

Třiašedesátiletý ústavní právník Gerloch je prorektorem Karlovy univerzity pro akademické kvalifikace. V letech 2006 až 2014 byl děkanem Právnické fakulty UK, na fakultě nyní vede katedry teorie práva a ústavního práva. Je místopředsedou Legislativní rady vlády ČR. Loni neúspěšně kandidoval do Senátu jako nezávislý v Praze 12.

Nový ústavní soudce má nahradit Jana Musila, který koncem ledna Ústavní soud opustil ze zdravotních důvodů. S Gerlochem jako svým nástupcem souhlasil.

Reklama

Související články

Gerloch to nemá v Senátu jisté

Očekávaná nominace ústavního právníka a prorektora UK Aleše Gerlocha na soudce Ústavního soudu rozdělila Senát. V tajném hlasování by mohl projít jen o jediný...

Výběr článků

Načítám