Hlavní obsah

Senátní volby vrcholí, lidé rozhodují o složení třetiny horní parlamentní komory

Úderem 8.00 se opět otevřely hlasovací místnosti na třetině území České republiky. Druhým dne pokračuje volební finále o 27 míst v horní parlamentní komoře. Zájem voličů o druhé kolo senátních voleb byl v pátek velmi nízký. Podle odhadů přišla hlasovat většinou méně než desetina voličů. Lidé mohou v sobotu volit do 14.00.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé rozhodnou o složení třetiny Senátu.

Článek

Výjimečně se pátek účast dostala k 15 procentům, třeba v Praze 6 a také v Telči a Dačicích, které jsou ale domovskými městy kandidátů. Více lidí hlasovalo také na jihu Čech ve městech, kde kandidáti působí jako starostové. V Hluboké nad Vltavou tak někde přišla i čtvrtina voličů, v Mladé Vožici 30 procent místních.

V prvním kole před týdnem postoupili zástupci ANO ve 14 obvodech, sociální demokraté a lidovci mají ve finále po devíti kandidátech, které nominovali. ODS má možnost udržet si alespoň pět mandátů. Starostové mohou získat čtyři senátory, TOP 09 má tři, KSČM jednoho.

Zájem o druhé kolo senátních voleb bývá tradičně nižší. Nejvyšší účast byla zatím v roce 2002, kdy přišlo hlasovat 32,6 procenta voličů. Nejnižší byla před dvěma roky, kdy k urnám přišlo zhruba 16,7 procenta voličů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám